Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, bankaların altınla ilgili hazırlattığı reklam kampanyalarının Türk milletine karşı bir hakaret olduğunu savundu.
Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyumculuk sektöründe İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş'ta yaklaşık 600 atölyede 6 bin kişinin istihdam edildiğini belirti.
Bir bankanın hazırlattığı reklam filmine tepki gösteren Öz, "Reklamda özellikle evlerde yastık altından ya da çeşitli yerlerde saklanan altınları
'hırsızlar götürmeden bankalara götürün' gibi bir izlenim verilmektedir. Kampanyalar sadece kuyumcuları rahatsız etmiyor. Reklam kampanyaları Türk milletini rahatsız etti. Türk milletinin örf ve adetine böyle bir leke konması bizi rahatsız etti. Bankalar reklamlarını bir kez daha gözde geçirmeye davet ediyorum" dedi.
Reklam nedeniyle bir çok kişinin altınlarını bozdurduğunu gördüklerini dile getiren Öz, bankaları reklam hakkında biraz daha "vicdanlı" düşünmeye davet ettiğini ifade etti.
-"Bankalara karşı çok ciddi tavır alma gücümüz var"-
Bankaların kuyumcu esnafının üzerine gelmeleri halinde kuyumcular olarak ortak kararlar alıp uygulayacaklarını vurgulayan Öz, kuyumcuların çok ciddi potansiyeli bulunduğunu vurguladı.
Kuyumcu sektöründeki dönen maddi ve istihdam gücünü göz önüne alarak bankaları kendi durumlarını gözden geçirmeye davet eden Öz, şunları kaydetti:
"Biz, kuyumcu kuyumculuğunu yapsın, banka bankacılığını yapsın istiyoruz. Eğer banka altın alıp satmaya kalkarsa, düğün salonlarının önüne 'ATM' açmayı bile düşünürse, kuyumcu sektörünün eriyip gitmesi gayet doğal olacaktır. Eğer bankalar bu tavrını devam ettirirse bizim de kendimize göre alacağımız önlemler var. Bankalara karşı çok ciddi tavır alma gücümüz var. İşin buralara gelmemesini istiyoruz.'
Bankaların uygulamalarıyla milletin servetini kaybettiğini öne süren Öz, "O kadar iç karartıcı bir durum ki, kuyumcudan alınan bir altına banka bir değer biçiyor. O altını değerini bankacı bilemez. Banka altın ne kadar değerli taşlardan yapılırsa ne kadar özel olursa olsun bakmıyor. Banka altını hurda olarak görüyor. Bunlarla birlikte müşteriler zarar uğruyor. Ülkemizi açısından bankaların uygulamalarında bir milli servet kaybı da var."
Öz, bankalarla bir problemlerinin olmadığını, kendilerini ve reklamlarını bir kez daha gözden geçirmelerini istediklerini sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi