Afşin’de oluşturulan Kutlu Doğum Platformu tarafından “İslam’da Kardeşlik” konulu konferans düzenlendi. Afşin Kapalı Spor Salonu’na gelen yüzlerce kişi, salonu hınca hınç doldurdu.
Afşin Kapalı Spor Salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zülfikar Durmuş Katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan konferansta İslam dinindeki kardeşlik anlatıldı.
Hz. Peygamber, kabileci asabiyetin bir sonucu olarak kan bağına büyük değer veren bir zihniyet dünyasında her türlü ırki yakınlığı değerler alanının dışına atmak, bunun yerine din ve inanç birliğini koymaya girişmekle tamamen yeni bir toplum tesis etmek gibi güç bir işe teşebbüs etmişti.
Kardeşliğin Kuran etrafın da kenetlenmekle mümkün olacağını işaret eden Prof.Dr. Zülfikar Durmuş, “Kardeş olmak, arkadaş ve sadık dost olmak, sevinçte ve kaderde beraber olmayı öze almak demektir. Bunu fiili olarak göstermek demektir. Sevmek, saymak, güvenmek merhamet etmek yardımlaşma ve dayanışma demektir. Bunlar olmadan kardeşlik iddiasının bir anlamı olmaz. Kuran’ın öngördüğü kardeşlik, bütün bunlar içeren bir muhtevaya sahiptir. Bir hayat biçimidir İslam’daki kardeşlik.” dedi.
Prof.Dr. Zülfikar Durmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Nitekim içlerinde Ebû Cehil'in de bulunduğu putperest liderler grubunun Resûlullah'ı Araplar içinde benzeri görülmemiş bir şekilde halkının atalarını kötülemek, saygın kişileri aşağılamak ve toplumda ayrılık tohumlan ekmekle suçlaması, bunların neden Hz. Peygamberin amansız düşmanları olduğunu açıklamaktadır. İslam’ın temel toplumsal dinamiği başından İtibaren inanç birliği etrafında yoğunlaşan manevi kardeşlik duygusu olmuş, asabiyetten kaynaklanan farklılaşma ve çatışma eğilimleri yok edilerek yerine ilkelerini Kur'an'ın belirlediği inanç ve değerler birliğine dayalı bir kardeşlik ruhu konulmuştur.İslam’da kardeşlik akide temeline oturtulduğu içindir ki. Müminlerin arasını bozacak her türlü sunî ayrımlar ve böbürlenmeler de haram kabul edilmiştir. Irk, soy, cins vs. türünden cahili değerler yerine takva kriteri getirilmek suretiyle toplumsal kardeşliğin ve ahengin bozulmaması sağlanmıştır.
Bu konudaki âyeti kerime her türlü tartışmayı sona erdirici niteliktedir "Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Kendinize mahsus bir kimlik sahibi olmanız, birbirinizi farklı kimliklerinizle tanıyıp yardımlaşmanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Ama şunu da bilin ki Allah katında en değerli olanınız o’nun emir ve yasakları hususunda en duyarlı olanınızdır. Şüphesiz Allah her şeyi bilen her şeyden haberdar olandır”
Konferans sonrası okullar arasında düzenlenen “Peygamber Efendimize Mektup” konulu yarışmada dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Dereceye girenlere bisiklet, fotoğraf makinesi ve müzik çalar hediye edildi.
Program Semazen gösterisiyle son buldu.