Kahramanmaraş Belediyesi'nin 8 ayda tamamlayarak hizmete açtığı müzede, milli mücadelenin fitilinin ateşlendiği Kahramanmaraş Kalesi'nde işgal dönemindeki yaşanmışlığın izlerini taşıyan eserlerin maketleri yer alıyor.
Maket ve minyatürlerle sahne sahne anlatılan özgürlük mücadelesi, görenleri hayran bırakıyor. Müzede, direnişin ateşini yakan kahramanların destanı, birbirinden ilginç hikayeleriyle ziyaretçilerle paylaşılıyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede 93 yıl önce yaşanan destansı özgürlük hikayesini anlattıklarını söyledi.
Anne ve babaların çocuklarına kurtuluş mücadelesini hep sözlerle anlattığını anımsatan Kabakcı, artık çocukların müze sayesinde görsel olarak da bu ülkenin ve şehrin nasıl kurtulduğunu öğreneceğini ifade etti.
''BU HİKAYENİN DÜNYADA BİR BENZERİ YOK''
Kabakçı, müzede 1920'deki Maraş'ın evlerinin, sokak ve caddelerinin, camilerinin, hamamlarının minyatür şekilde yer aldığını söyledi.
Müzede savaşın bütün aşamalarının canlandırıldığını dile getiren Kabakcı, şöyle devam etti:
''İşgalden başlayıp düşmanları şehirden atana kadar ki bütün hikayeyi bir karede anlatmaya çalıştık. Bunun yanında buradan Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana'ya yardım konusunu da müzemizde işledik. Atalarının büyük kahramanlar olduğunu her çocuğun bilmesi lazım. Kahramanmaraş işgal döneminde hiç kimseden destek almayan bir şehirdir. Onun için bu kente 'kendini kurtaran şehir' denmiştir. Bu hikayenin dünyada bir benzeri yok.''
Kabakcı, Kahramanmaraş'ın ne kadar zor şartlarda vatan edinildiğinin bilinmesi açısından Kurtuluş Müzesi'nin çok önemli olduğunu vurguladı.
Çocukların tarihi bilinçle yetişmesini istediklerini aktaran Kabakcı, şunları kaydetti:
 ''Çocuklarımız tarihi bilinçle yetişsin istiyoruz. Bir insanın dili, dini, bayrağı ve vatanı vardır. Allah kimseyi vatansız etmesin. Bu vatana dedelerimiz çok bedel ödedi. Böyle bir müzeyi mücadelenin gelecek nesillere aktarılması adına gerekli gördük. Gece gündüz 8 ayda bitirilen müzenin önce senaryosu hazırlandı, sonra projelendirilerek hayata geçirildi. Hem tarihi olaylar hem şehrin yapısı birebir küçültülerek düzenlendi
Editör: Haber Merkezi