Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde geçtiğimiz hafta içinde çevreye kül atan ünite, santral yönetimi tarafından devre dışı bırakılarak, bakıma alındı.
 
19 Aralık 2013 Perşembe günü geç saatlerde, elektrofiltrelerinde meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık yarım saat süreyle çevreye kül atan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, yakın çevresinde bulunan Çoğulhan ve Alemdar Beldelerinin külle kaplanmasına neden olmuştu.
 
Ünitede meydana gelen arızanın ardından hemen müdahalede bulunulduğunu ve kül atan ünitenin devre dışı bırakıldığını belirten santral yetkilileri, iki kademe olarak çalışan kül tutucu filtrelerin bir kademesinde arıza yaşandığını, arıza nedeniyle ünitenin tamamen bakıma alındığını söylediler.
 
Şuanda Afşin-Elbistan A Termik Santralinin tek ünitede elektrik üretimi yaptığını belirten yetkililer, kül atma olayının yaşanmasının ardından çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden bir heyetin santrale geldiğini ve incelemelerde bulunduklarını, yapılan incelemenin ardından herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını dile getirdiler.
Santral yetkilileri, “Geçtiğimiz hafta Perşembe günü enerji üretimi yapan ünitenin kül tutucu filtrelerinin bir kademesinde arıza meydana geldi. Bu nedenle yaklaşık yarım saat süreyle çevreye kül atıldı. Arıza meydana gelir gelmez hemen müdahalede bulunuldu ve ünite devre dışı bırakıldı. Şuanda santralde tek ünite enerji üretimi yapıyor. Kül tutucu filtresi arızalı olan ünite ise bakıma alındı. Şuan için çevreye kül atma diye bir konu söz konusu değil. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri de incelemelerini tamamladılar” diye konuştular.
 
B Termik Santrali de kül attı
 
 
Diğer yandan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde de hafta sonu aynı sorunun meydana geldiği ve B santralinde de çevreye kül atan ünitenin devre dışı bırakıldığı ifade edildi.
 
1984 yılında elektrik üretimine başlayan ve Baca Gazı Arıtma (BGA) sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, elektro filtrelerinde yaşanan arızalar nedeniyle zaman zaman çevreye kül atıyor.
 
 
Editör: Haber Merkezi