Tacettin Dergahı'ndaki anma törenine, Pakdil'in yakınları ve sevenleri katıldı. Törende, Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bugün Pakdil ile ilgili rahmet ve merhamet temennilerini dile getirdiğini hatırlatarak Pakdil'in, klas duruşu, tavrı, dili ve üslubuyla gençliğe bir bilinç, duruş ve tavır aşıladığını söyledi.

Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Nuri Pakdil'in milletin duygusunu ve yaşadıklarını anlatan büyük edipler olduğunu vurgulayan Ünal, "Nuri Pakdil hiçbir zaman sözünü esirgemez, sözünü saklamaz, hakikati gizlemezdi. Hakikati ifade ederken de büyük bir nezaketle onu ifade ederdi. Çünkü samimiyetin yanına nezaketi eklemediğimiz zaman, onun patavatsızlık olacağını en iyi bilenlerden birisiydi." diye konuştu.

"Kudüs davası için kalemle ve şiirle savaştı"

Kudüs ve Tarihimiz Derneği Ankara Şubesi Temsilcisi Zahir Elbeyk ise Pakdil'in Kudüslüler ve Filistinliler için önemli bir figür olduğuna dikkati çekerek "Üstadımız yıllarca Kudüs davası için kalemle ve şiirle savaştı, vefat ettiği zaman bütün Filistin üzüldü." ifadesini kullandı.

Pakdil'in vefatının ardından Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da gıyabi cenaze namazları kılındığını anımsatan Elbeyk, Gazze'de de anma programlarının düzenlendiğini söyledi.

Filistinli şair ve yazar Samir Atiya da "Kendisi bize Kudüs sevgisini kalbimizde yaşamayı öğretti. Onun da dediği gibi Kudüs'ü kol saati gibi taşıyoruz." dedi.


Atiya, Pakdil'in mezarına Filistinli şairler ve edebiyatçılar adına çiçek bırakırken "Kendisine ve sözcüklerine özgür Kudüs'e kavuşana kadar vefa göstermek duasıyla." ifadesini kullandı.
 

Kahramanmaraş’ta da anıldı

Edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdıran mütefekkir, şair, deneme ve oyun yazarı Nuri Pakdil, vefatının birinci yılında anılıyor.

Etkinlikler kapsamında kentin işlek caddelerinde  "Kudüs Şairi" unvanlı Nuri Pakdil’in "Sınır tanımayan devrim ateşi: Mektuplarım" ve "Bağlanma ve Batı Notları" eserlerini vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttı.

Kahramanmaraş'ta 1934'te dünyaya gelen Pakdil, ailesinin tavrı nedeniyle eğitim hayatını aralıklarla sürdürdü. İlkokuldan itibaren yazmaya başlayan Pakdil, ortaokulda iken tanıştığı "Büyük Doğu" dergisiyle hem düşünce ve hem de yazı macerasına ivme kazandırdı.

Ortaokula 3 yıl gecikmeli başlayan Pakdil, 1954 -1955 yıllarında Maraş Lisesi'nde okurken, beraber eğitim gördüğü iki arkadaşı ile birlikte "Hamle" isimli edebiyat dergisini çıkardı. Bu küçük lise dergisi Ankara'dan İstanbul'a birçok yazarın ve şairin dikkatini o dönem çekmişti.

Pakdil, Türk edebiyatında "Yedi Güzel Adam" olarak bilinen ekipten Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Akif İnan ile "Edebiyat" dergisini yayınlamaya başladı.

Nuri Pakdil, 2015'te 81 yaşında geldiğinde Kudüs'e giderek, Mescid-i Aksa'da cuma namazı kıldı ve hayali gerçek oldu.

Nuri Pakdil, üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile kaldırıldığı Ankara Şehir Hastanesi'nde 18 Ekim 2019'da 85 yaşındayken hayatını kaybetti. Usta edebiyatçının cenazesi, Hacı Bayram Veli Camisi'nden kılınan cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı'nda defnedildi.

Editör: Haber Merkezi