“Gidya ülke için önemli bir kaynak”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Termik Santrallerinde bulunan “Gidya”nın özelikleri sayesinde çiftçilerin topraklarının verimliliklerinin artacağını kaydetti.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Kadir Saltalı, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan’ı makamında ziyaret ederek Afşin’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Kadir Saltalı, Afşin’e bağlı Kabaağaç Köyü’nde urmu dutu bahçesi kurduklarını kaydetti. Saltalı, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doku Kültürü Fakültesi laboratuvarında elde ettiğimiz urmu dutları var. Biz bu dutların Kahramanmaraş’ta yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Çünkü urmu dutu dondurma sanayisinde, bisküvi sanayisinde ve kozmetik sanayisi gibi alanlarda kullanılıyor. Bu bağlamda ilimizin farklı ekolojilerinde deneme bahçeleri kurarak bu urmu dutunun yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Urmu dutunun ilk bahçesini Kabaağaç’ta kurduk. Amacımız bölgemizde yaşayan insanlarımızın urmu dutu bahçesini gezerek görmeleri ve gelecekte de bölgemizde biraz daha eğimli alanlarda urmu dutunun yaygınlaştırılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
Urmu dutu dikerken gidya kullandıklarını kaydeden Prof. Dr. Kadir Saltalı, “ Urmu dutunu dikerken bölgemizde bolca bulunan gidya maddesini de destekleyici olarak kullandık. Bizlerde bu bölgede bolca bulunan gidya maddesinin diğer ürünlerde de kullanmasını ayrıca tavsiye ediyoruz. Gidya, toprağın kalitesini ve bitkisel üretimi arttırıyor. Gidya ülke için önemli bir kaynak.” şeklinde konuştu.
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan ise, “Urmu dutu hakkında öğrendiğimiz bilgiler yeni ve çok güzel. Ben ayrıca gidya maddesine değinmek istiyorum. Bölgemiz gidya maddesi açısında çok çok zengin ve yanı başımızda bulunuyor. Maalesef bölgemizde ama heba olan bir milli değer. Bunun heba olmaması için çalışma yürüten arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ve bizlerde elimizden geldiği kadar konuyu yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Bizler ilaç yerine, gübre yerine geçecek çok önemli bir değere sahibiz. Bu değerin tanıtılması ve tarıma kazandırılması için bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, Afşin’de urmu dutu yetiştirmek için çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizdi. Öner, ”İlçemize Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesiyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde çalışma yürütüyoruz. Bu bağlamda Kabaağaç Köyümüzde 25 adet urmu dutu fidanımızla yaklaşık bir dönümlük bir araziye tesisimizi kurduk. Afşin’de urmu dutu yetiştirilmesinin daha da gelişeceğine inanıyorum. Çünkü bu dut gıda ve ilaç sanayisinde kullanılan talep görülen bir madde. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız ve uru dutu bölgemizde yaygınlaşır. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Editör: Haber Merkezi