Afşin ve Civarı İstimlak Mağdurları ve Çevre Koruma Derneği, “Köyüne Sahip Çık” isimli imza kampanyası başlattı.
Afşin Dedebaba Türbesi önünde toplanan bir gurup dernek yönetimi ve üyeleri ile birlikte düzenlenen imza kampanyasıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)’ın usulsüz kamulaştırma yaptığını öne sürerek basın açıklaması yaptılar.
“EÜAŞ bölgede zulüm yapıyor”
EÜAŞ’ın bölgede zulüm yaptığını söyleyen Afşin ve Civarı İstimlak Mağdurları ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman Kaynar, “Bugün burada Afşin ve Civarı İstimlak Mağdurları ve Çevre Koruma Derneği olarak “Köyüne Sahip Çık” isimli imza kampanyası başlattık. Bildiğiniz gibi, Afşin maden kaynakları bakımında önemli yerlerden bir tanesi. Bundan dolayı da mevcut termik santrallerinin yanına C,D,E termik santralleri kurulacak. Bu kurulacak olan termik santralleri için köylerimiz kamulaştırılacak. Bizler EÜAŞ’ın geçmiş yıllardaki yapmış olduğu zulme dur demek için imza kampanyası başlattık.” dedi.
“Kamulaştırma fiyatları çok düşük”
Kamulaştırma fiyatların çok düşük olduğuna vurguda bulunan Başkan Kaynar, “Afşin ilçesinde bugüne kadar kurulmuş ve ileride kurulması düşünülen termik santraller arazi kamulaştırılmasında arazilerin değerin düşük gösterilmektedir.1997 yılında A Termik Santralinin kurulması için yapılan kamulaştırmalarda arazilerin dönümü yaklaşık olarak 7.50 üzerinden kamulaştırma yapılmıştır. Bu durum EÜAŞ kayıtlarında mevcuttur. 1997 yılında 2 kg buğdayla 1.litre mazot alan çiftçi bugün 8 kg buğdayla 1 litre mazot alabilmektedir. Diğer ürünlerdeki artışta buna paraleldir. 2007 yılındaki paranın alım gücü göz önüne alındığında bu en az bir dekar arazinin 24.000 TL olması gerekmektedir. 2004 yılında 1 kg pancarın fiyatı 0.1 kuruştur.2012 yılında ise 0,125 kuruştur. Şekerpancarı fiyatı yıllar itibariyle çok düşük bir a göstermiştir. Diğer ürünlerde böyledir. Yeterli bir artış sağlanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kamulaştırma yok”
Kamulaştırma sisteminin yanlış olduğunu belirten Afşin ve Civarı İstimlak Mağdurları ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman Kaynar, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kamulaştırma yok. Bir gecede arazilerimizin kamulaştırma yapıldığını öğreniyoruz. Bir bakıyorsun arazilerinizin üzerinde devasa kanallar geçmiş. Böyle bir kamulaştırma olabilir mi? Nerede görünmüş böyle bir kamulaştırma. Plansız programsız. Biz dernek olarak buna da karşıyız.”
“Sesimizi duyuracağız”
Toplanan imzaları meclise götüreceklerini  kaydeden Kaynar, “Bugün görüyorum ki; Afşin, köyleriyle, kasabasıyla birlik beraberlik içerisinde. Bu birliktelikle bu yapılan yanlışları düzelmek için elimizden geleni yapacağız. Topladığımız imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisine gideceğiz. Sorunlarımızı orada anlatacağız. Ben buradan imza kampanyasına katılanlara teşekkür ediyor, “Köyüne Sahip Çık” diyorum”
Editör: Haber Merkezi