Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı ve Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Kahramanmaraş Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu"nda, Afşin'den, 'Maraş Kurtuluş Harbinde, Atatürk’e çekilen telgraflar ile şehit ve gazi olan Afşinlileri' anlattı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İşbirliği ile düzenlenen 'Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu'na katılan Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı ve Araştırmacı Tarihçi Yazar Mustafa Köş, Afşin’imizin kurtuluş harbindeki önemini ince ayrıntıları ile anlattı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Konferans salonunda çok sayıda akademisyen ile araştırmacıların yer aldığı sempozyumunda, Afşin’in Milli Mücadele dönemini anlatan Köş, şu cümlelere yer verdi:

"Kurtuluş Harbinde, Afşin İlçemizin eski ismi Efsus idi.1945 yılında ilçemizin ismi Sultan Alparslan’ın değerli komutanı Anadolu’yu başlı başına Türk yurdu haline getiren Afşin Bey, İlçemiz Efsus’ta Bizanslıları yendiğinden, buraya üst kurduğundan Efsus ismi 1945 yılında TBMM Meclisi tarafından ilçemizin adı Afşin olarak değiştirilmiştir. Zülkadiriye Eyalet Merkezinin içerisinde bulunan Maraş, Elbistan, Efsus daha sonra Osmanlı topraklarına katılarak yönetilmiştir. Osmanlılardan, cumhuriyet dönemi 1945 yılına kadar Efsus olarak yönetilmiştir. Efsus’ta Heyeti Merkeziye Kuvayı Milliye Teşkilatı kurularak Efsus Heyeti merkeziyesi olarak Afşinli Milisler çok büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Milli Mücadelede Maraş Savaşını Türk tarihine şerefli bir sayfa eklemiştir. Maraş’ımız TBMM tarafından İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir."

Afşin İlçemizi temsilen sempozyuma katılan Köş, yaptığı sunumun ardından akademisyenler  tarafından takdirle karşılandı.  Son olarak Köş'e, katılım belgesi verildi.

Editör: Haber Merkezi