Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı projeler, Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Fuaye Salonu'nda açılan 2. Ar-Ge Proje Pazarı'nda görücüye çıktı.
KMTSO ve Lider İş Adamları Derneği (KALİDA) işbirliğiyle organize edilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen pazarda,öğrenciler tarafından hazırlanan birbirinden ilginç projeler katılımcıların beğenisine sunuldu.
Törende konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, iş ve akademi dünyasını bir araya getiren bu tür etkinliklerin üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini güçlendireceğini söyledi. İşletmeler için bilgi ve tekniğin hızlı şekilde üretime yansımasının çok önemli olduğuna değinen Karaküçük, şöyle konuştu:
"Batılı ülkelerde, bilginin ticarileşmesi daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleşmektedir. Bunun da altında yine Ar-Ge ve bununla birlikte kuvvetli üniversite sanayi işbirliği yatmaktadır. İleri teknoloji üretiminde ün kazanmış ülkelerde bu işbirliği ilk başta üniversitelerdeki Ar-Ge Merkezlerinde başlamış, her iki kesim bir araya gelerek sorunlara birlikte çözüm aramak suretiyle müşterilerin isteklerine yanıt vermek ve yenilikleri geliştirmek için faaliyette bulunmuşlardır. Bu merkezlerde üretilen ekonomik çözümler zaman içerisinde bu çalışmaları öyle bir hale getirmiştir ki, üniversitelerdeki Ar-Ge merkezleri sanayi kuruluşlarının bünyesinde kurulmaya, akademik personel fabrikalarda bizzat ar-ge faaliyeti gerçekleştirmeye başlamıştır. Bizler de üniversite-sanayi işbirliği için gerekli altyapıyı oluşturmak adına üniversitemiz, odamız ve KOSGEB işbirliği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Kahramanmaraş Sanayisinin bu gün enerji tüketiminde 11. sıraya yerleştiğini kaydeden Karaküçük, "Ancak, Kahramanmaraş bundan daha iyisini yapabilmesi, bugün 5 milyar dolar olan özel sektör yatırımlarını 10 milyar dolara, 6 milyar lira olan sanayi cirosunu 15 milyara, ihracatını 5 milyar dolara çıkarılması, metal eşya, hazır giyim, yan sanayi gibi sektörlerde yatırımların yapılması Kahramanmaraş'ın 2023 vizyonu kapsamında yer almaktadır. Bütün bu hedeflere ulaşabilmenin en önemli unsurlarından birisi de bugün burada ortaya konulan projelerin hayata geçirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır" diye konuştu.
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'da, öğrencileri ortaya koydukları başarılı projeleri nedeniyle kutladı. Öğrencilere daha çok destek verilmesi gerektiğini işaret eden Poyraz, şunları kaydetti:
"Küçülen dünyada, kitle iletişim araçlarının hızlı yaygınlaştığını görüyoruz. Bu noktada genç nüfusumuzun önemi bariz şekilde ortaya çıkıyor. Son dönemde inovasyon, Ar-Ge gibi terimler yaşantımızda sıkça telaffuz ediliyor. Öğrencilerimiz de bu işlere büyük önem veriyor. İşte sağ tarafta güneş enerjisiyle çalışan bir araç var. Öğrencilerimiz ciddi çalışmalar yaptılar ve bir çok büyük üniversitenin yer aldığı yarışmada 6. oldular. Kıt imkanlarla bunu başardılar. Biz onlara biraz daha imkan sağlarsak herhalde KSÜ, ismini çok daha kısa zamanda daha iyi yerlere taşıyacaktır. Sizleri tebrik ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum."
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Emniyet Müdürü Metin Aşık ve çok sayıda ilgilinin katıldığı toplantıda daha sonra projeler gezilerek öğrencilerden bilgiler alındı. Farklı üniversitelerden akademisyenler ve sanayicilerin üye olarak yer aldığı jürinin yapacağı değerlenmenin ardından dereceye giren 5 proje yarın düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.
 
Editör: Haber Merkezi