Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) Eylül ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi.
KMTSO üyelerinin büyük katılım gösterdiği toplantıda, gündemde bulunan maddeler görüşülürken, kentte devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ele alındı. Toplantının bu ayki konuğu olan Vali Şükrü Kocatepe, 30 Haziran tarihi itibariyle kentte 5 milyar 292 milyon 905 bin TL tutarında 565 projenin devam ettiğini söyledi.
Haziran ayı itibariyle ödeneğin 735 milyon 438 bin TL olduğunu belirten Kocatepe, “Yürütülen 565 projeden, 82 proje tamamlanmış, 332 projede çalışmalar devam etmekte, 104 proje ise ihale aşamasında bulunmaktadır. 2014 yılı için kamu kuruluşlarından gelen yatırım tekliflerini incelediğimizde ise 1 milyar 261 milyon TL tutarında 240 adet yeni proje teklifinde bulunduğunu görüyoruz” diye konuştu.
İkinci Organize Sanayi Bölgesi ve bölgesel havaalanı konularına da değinen Kocatepe, bu projelerde de valiliğin koordinatörlüğünde çalışmaların aralıksız devam ettiğini işaret etti. Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“İkinci ihtisas OSB çalışmaları zaman kaybetmeden devam ediyor. Bakanlığa müracaatı yaptık ve bakanlığın yol vermesiyle çalışmalarımıza başladık. Buradan sonra inşallah ilerleyen süreçte Pazarcık’ta 3. OSB’yi de yapmayı amaçlıyoruz. Burada da son derece inşaata elverişli düz bir hazine arazisi var. Bunu da iyi bir haber olarak size sunuyorum. Bölgesel havaalanı konusunda ise Gaziantep’in bizi desteklemesini bekliyorduk, birlikte hareket edeceğimizi düşünüyorduk. Ancak bu konunun onların gündeminde olmadığını gördük. Kamuoyunda ilgi görmediğini mevcut havaalanında onarım yapmak için çalışma başladığını gördük. Ama biz müracaatımızı yaptık, takip edeceğiz. İnşallah sorunsuz bir havaalanı yapılması konusunda çalışmalarımız sürüyor.”
Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın Kahramanmaraş’a katkılarını anlattı. Maraşlı girişimcilerin yine teşvikleri en iyi şekilde değerlendirerek, yatırıma dönüştürdüğünü kaydeden Karaküçük, şöyle konuştu:
“5084 sayılı teşvik yasasından sonra yaklaşık 4 milyar 316 milyon dolar yatırım yapılmış. Yatırımda en büyük pay yüzde 45 ile tekstil sektöründü. Bunu yüzde 20’yle enerji, yüzde 19,5 ile inşaat ve çimento takip ediyor. Maraş için teşvik politikaları çok önem arz ediyor. 5 milyar dolar özel sektör yatırımı yapmışız. Yıllık 6 milyar TL sanayi hasılasına ulaşmışız. 2005’teki vergi rakamlarının 3 katına çıkmışız. 2005’de 45 bin istihdam varken, 2012’de yüz bine ulaşmışız. 2005’de 235 milyon dolar ihracatımız, 2012’de 765 milyon dolara çıkmış. Kahramanmaraşlılar olarak, her yıl üretimi ve ihracatı artırarak, 5 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağız.”
KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ise Türkiye’nin Avrupa Birliği konusuna değindi. Egemen Bağış’ın “Türkiye AB’ye girmeyebilir” değerlendirmesini “nihayet gerçekleri görmeye başladık” diye nitelendiren Öksüz, şunları kaydetti:
“Çünkü biz kültürümüzle, inancımızla, tarihimizle farklı bir toplumuz. Neden Türk kriterleri değil de Avrupa kriterleri? Neden biz kendi demokrasimizi oluşturamıyoruz? Halkı ve kültürü aynı olmayan iki toplumu aynı kriterlerle yönetmek ne kadar başarılı olur? Bugün ülkemiz ne bir Avrupa ülkesi, nede bir Ortadoğu ülkesi. Avrupa’yı gözümüzde büyütmeyelim. Biz Avrupa’yı da geçeriz. Yeter ki ülkemizin istikrarı bozulmasın.”
Toplantı soru-cevap bölümüyle son bulurken, bazı işadamlarına plaket takdim edildi.
Editör: Haber Merkezi