Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, “Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler, özellikle ihracattaki artış trendi bizleri gelecek için ümitlendirmektedir” dedi.
Karaküçük, KMTSO’nun 50. Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, son ekonomik verileri değerlendirdi. Meclis üyelerine seslenen Karaküçük, Türkiye ekonomisinin gelecek için umut verdiğini belirterek, kendilerinin de bu yöndeki çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydetti. Kahramanmaraş’ın ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Karaküçük, şunları kaydetti:
“2012 yılı ihracatımızın 765,6 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2011 yılı ihracatımıza göre yüzde 2,3 oranında artış sağlandığını görmekteyiz. Sektörel açıdan Kahramanmaraş ihracatına baktığımızda, tekstil sektörünün yaklaşık 581 milyon dolar ile yüzde 76, metal eşya sektörünün 71,5 milyon dolar ile yüzde 9,4, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ise yaklaşık 60 milyon dolar ile yüzde 7,8 oranıyla ihracatımızda pay sahibi olduğunu görüyoruz. 2012 yılı ithalatımız ise 1 milyar 37 milyon dolar olup 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 12,7 oranında azalmıştır. Kahramanmaraş’ta, ihracatçı firma sayımız 202 olup, 2012 ihracat tutarına göre illerin ihracat sıralamasında 20. sırada yer almakta; ithalatçı firma sayısı 227 olup 2012 ithalat tutarına göre illerin ithalat sıralamasında 16. sırada yer almaktadır. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2010 yılında yüzde 67,7, 2011 yılında yüzde 63, 2012 yılında ise yüzde 73,8 olarak gerçekleşmiştir.”
Kahramanmaraş’taki tüm sanayici ve işadamlarının 2023 yılında 5 milyar dolar ihracata ulaşmak için var gücüyle çalıştığını yatırım yaptığını dile getiren Karaküçük, kendilerinin de oda olarak her zaman müteşebbislerin yanında yer aldığını ifade etti. Bu noktada yurt dışında düzenlenen fuarlara katılım için destek verdiklerini anımsatan Karaküçük, şöyle konuştu:
“2013 yılında ilk olarak Almanya’nın Frankfurt kentindeki Ambiente fuarına 15-19 Şubat tarihleri arasında metal eşya sektöründe faaliyet gösteren 10 firmamızı götürerek 65 ikili işbirliği görüşmesi yaptık. Ayrıca ikinci organizasyon olarak Dubai’deki Gulfood Gıda fuarına 24-28 Şubat tarihleri arasında gıda sektöründe faaliyet gösteren 22 firmamızı götürerek 118 ikili işbirliği görüşmesi ve fuar gezileri yapmış bulunmaktayız. Burada hedefimiz ilimizde tekstilden sonra gelen büyük sektörler konumundaki metal mutfak gereçleri sektörü ile gıda sektörünün ihracat rakamlarının ve ihracat fiyatlarının artırılması, özellikle gıda sektöründe 34 milyon dolar olan ihracatın en az 100 milyon dolara çıkarılmasıdır.”
Başkan Karaküçük, Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi projesi için de çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak Kahramanmaraş’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e konunun bir kez daha iletildiğini vurguladı. Bakan Karaküçük Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da 9 Mart Cumartesi günü Kahramanmaraş’a gelerek ihracatın yıldızları ödül törenine katılacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda konuşan KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’da sözlerinde turizmin önemine dikkat çekti. Konuşmasında, katılımcılara Dubai örneğini sunan Balcıoğlu, şunları ifade etti:
“Bazı arkadaşlarımızla Dubai’de düzenlenen fuara katıldık. Buranın inanın her yeri kum, ancak adamlar her yeri çiçeklerle donatmışlar. Burayı bir turizm cenneti yapmak için en alt sınıftaki vatandaşından, en üstündeki yöneticisine kadar şartlanmışlar. Herkes büyük gayret gösteriyorlar. En güzel binaları dikmişler. Herkes kurallara uyuyor. Bizim de kentimizi bir turizm merkezi yapma noktasında Dubai’den örnek almamız gereken bazı noktalar var.”
Çok sayıda meclis üyesinin katıldığı toplantı soru-cevap bölümüyle son buldu.
(YUT-Y)
Editör: Haber Merkezi