Prizma Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ağyar, klima bakımlarının mevsim ortasında değil yaz ve kış başlangıcında yaptırmak gerektiğini söyledi.

Klima bakımının hem sağlık hem tasarruf için önemli olduğunu aktaran Prizma Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ağyar, “Solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklardan korunmak, ortamın soğutma ve ısıtma verimini artırmak için klima bakımının yapılması gerek” dedi.

Soğuk geçen kış aylarında gerek doğalgaz kullanımı gerekse klima kullanımı ısınma giderleri birçok haneyi ekonomik olarak sarstığını ifade eden Ağyar, “Türkiye çetin bir kışı geride bırakıyor artık güneş iyiden iyiye yüzünü göstermeye başladı. Mevsimler arası bu geçişe hazırlık, sadece kışlık kıyafetleri kaldırıp, yazlıkları çıkarmayla bitmiyor. Ev olsun çalışma ofisimiz olsun yaşadığımız ortamları da yaza hazır hale getirmemiz hem sağlığımız hem bütçemiz açısından büyük önem arz ediyor.” Diye konuştu.

Ağyar, klima temizliğinin periyodik aralıklarla yılda en az iki kez yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Birçok kullanıcının klimada arıza ile karşılaştıktan bakım yaptırması gerektiğinin farkına vardığını söyleyen İbrahim Ağyar, arızaların önüne geçmek için yılın herhangi bir aynını beklemeden yaz ve kış başlangıcında klimaların bakımının yapılması gerektiğini vurguladı.

Ağyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Klimalar bulunduğu ortamı serinletirken o ortamın havasını da temizler. Zamanla klimanızın içinde toz parçaları birikir. Hava sirkülasyonun sağlanmasını engelleyen bu toz parçaları klimanın verimini düşürüyor aynı zamanda klimanın bakteri tutmasına neden oluyor. Özellikle lejyoner hastalığına yol açtığı bilinen legionella pneumophila isimli bakteri bu yolla ürüyor.  Klimadan yayılan bu bakteri solunum yoluyla sağlığı tehdit eder hale geliyor.

Düşünsenize bir bakımdan kaçındınız ve kar ettim diye düşünüyorsunuz ama klimanın verimi düşüyor ve fazla enerji tüketimi ile farkına varmadan kat be kat fazlasını veriyorsunuz. Kirli havayı soluyorsunuz, ciğerlerinizi rahatsız ediyorsunuz farkında olmadan sağlığınızı riske atıyorsunuz. Öte yandan her an da cihazınız da arızaya davet çıkarıyorsunuz. Şimdi nerede kaldı kar etmek…  Boşuna dememişler “Bakarsanız bağ, bakmazsanız dağ olur” diye… Klima kullanıcılarımız hem sağlıklarını korumak hem cihaz ömrünü uzatmak için lütfen klima temizliğinden kaçınmasınlar.

Klima temizliğinde üniteler temizlenir, kompresörün çektiği akım ve gerilim ölçülür, gaz basıncı kontrol edilir, iç ünite fanı temizlenir yine iç ve dış ünite drenaj sistemi de kontrol edilir.”

Yaz aylarında klima kullanırken gündüz kapı ve pencereleri kapatılması gerektiğini söyleyen Ağyar, akşam serinliğinde ise klimaların kapatılarak kapı ve pencerelerin açılması gerektiğini vurguladı.

Ağyar, “Bu durumda evinizi sağlıklı bir şekilde havalandırmış ve elektrik tüketimini de düşürmüş olursunuz. Ben genel hatlarıyla dilimizin döndüğünce klima bakımının önemini anlattım ama klima temizliği ve bakımı konusunda farklı sorusu olan tüm vatandaşlarımız firmamız ile iletişime geçerek bilgi alabilirler” dedi.

Ağyar, Prizma Doğalgaz’ın Kahramanmaraş’ta sektörün öncüsü bir marka haline geldiğini ve sadece sektörel anlamda değil sosyal sorumluk projeleri ile Kahramanmaraş’ı yaşatmayı, güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi