Afşin’de ve birçok bölgede sofraların olmazsa olma­zı kışlık ekmek yapımına başlandı.

Afşinli ev hanımları soğuk ve yağışlı kış günlerde yapımı zor olmasın diye kışlık yufka ekmek hazırlıklarına başladı. İmece usulü birbirlerine yardım eden bayanlar, sabah erken saatlerde tandırda ocak başına geçerek kışlık ekmeklerini yapıyor.

İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerde ekmek yapan bayanlar, günün ilk ışıklarıyla birlikte her gün bir kişinin evinde toplanarak ailenin kışlık ekmeğini pişiriyor.

Kuşkaya Mahallesinde kışlık ekmek yapan Gülseren Ceyhan, “İlçemiz genelinde bayanlar kışlık ekmeklerini birbirlerine yardım ederek yaparlar. Tabi şimdi bazı ev hanımları parasıyla da yaptırarak kışlık ekmeklerini yaptırabiliyor. Biz imece geleneğini devam ettirmeye çalışıyoruz, bizim ekmeğimize gelen arkadaşlarımızın, akrabalarımızın ekmeklerine bizlerde gidiyoruz. Yardımlaşarak kışlık ekmeklerimizi yapıyoruz. Ekmeği yaparken akşamdan veya sabaha karşı hamuru yoğururuz, sonra dinlenmeye bırakırız. Daha sonra tandırda yumak yapılır ve yufka haline getirilerek ocakta pişirilir. Bu bir kişiyle, iki kişiyle olabilecek bir şey değil. Ne kadar kalabalık olursa, ne kadar çok kişi yardım ederse o kadar çabuk ve kolay olur." diye konuştu.

Müfeyde Tunç ise, "Biz bu ekmeği kışa hazırlık olsun diye yaparız. Çünkü kışın ekmek yapamıyoruz o soğuktan dolayı. Biz her yıl komşularımızla, akrabalarımızla imece usulü birbirimizin ekmeğini yapıyoruz. Hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem de gelenekleri yaşatmak için ekmek yapıyoruz. Açık ekmeği kışın yemeklerle birlikte yemenin tadı bir başka oluyor. Fırından ise sadece kahvaltı için somun ekmek alıyoruz. Sac üzerinde pişirerek üst üste yığdığımız yufka ekmeğini, üzerine su serpiştirip ıslatıyor ve yumuşadıktan sonra yemeye hazır hale geliyor. Bir çuval unla yaklaşık 350 tane yufka ekmek yapıyoruz. Yaptığımız ekmek kış boyunca yetiyor." şeklinde konuştu.

Yufka yapmanın zor bir iş olduğunu vurgulayan Zekiye Kaya, "Her eve 500-600 yufka yapıyoruz. Bayatlama durumu olmadığı için yaptığımız yufkalar bize kış mevsimi bitinceye kadar yetiyor. Yufka yapımını annelerimizden öğrendik. Biz de çocuklarımıza ve torunlarımıza öğretiyoruz. Böylece yıllardır süre gelen geleneğimizi devam ettiriyoruz." dedi.

Editör: Haber Merkezi