Ev ve işyeri gibi gayrimenkullerden kira yoluyla gelir elde edenler, elde ettikleri gelirleri vergi dairesine bildirmeleri için 25 Mart 2013 tarihine kadar süre tanındı.

Beyanname verme süresi 1 Mart 2013 tarihi itibarı ile başlarken, Afşin Vergi Dairesi’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde
edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir
vergisine tabi tutulmaktadır. Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükelleflerimiz için beyanname verme süresi 1 Mart 2013 tarihi itibarı ile başlamakta olup 25 Mart itibarı ile sona ermektedir. GMSİ geliri elde edilmesi halinde mükelleflerimiz ancak beyanname vermeleri durumunda 3.000 TL’lik istisna tutarından faydalanabilecek olup; beyannamenin verilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde hem istisna tutarından faydalanılamamakta, hem de vergi zıyaı cezası ile muhatap olunabilmektedir. GMSİ beyanı ile ilgili olarak mükelleflerimiz beyannamenin verilmesi ve verginin ödenmesi konusunda her türlü bilgiyi Afşin Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden alabileceklerdir. Vergi Dairesine gelerek beyanname veremeyecek durumda olan (hastalık, yaşlılık vb.) mükelleflerimizin, Afşin Vergi Dairesi 511 49 78 numaralı telefonunu arayarak bizlere ulaşmaları ve talep etmeleri halinde personelimiz tarafından mükellefin ikametgâhına gidilerek beyannamenin doldurulması ve verilmesi konusunda yardımda bulunulacaktır. GMSİ elde eden mükelleflerimizin vergide gönüllü uyum kapsamında beyanda bulunmaları esastır. Ayrıca vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden GMSİ Beyannamesi sistemi de 2012 yılında değerli mükelleflerimizin kullanımına sunulmuş olup, beyannamedeki bilgilerin doğruluğu mükelleflerimiz tarafından teyit edilerek/düzeltilerek gönderilebilmekte ve mükellefiyeti bulunmayanlar için mükellefiyet tesis edilebilmektedir. Afşin Vergi Dairesi yetki alanında ikamet eden ve 2012 yılı içerisinde 3.000 TL üzerinde GMSİ elde eden mükelleflerimizin beyanname verme zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca iş yeri bulunan ve bu işyerini Basit Usul Ticari Kazançta vergilendirilen mükelleflere kiraya veren mükelleflerimizinse 2012 yılı içerisinde elde ettikleri gelirin 1.290 TL’yi aşması halinde beyanda bulunma zorunluluğu vardır. Ayrıca birden fazla gayrimenkulü bulunan mükelleflerinde elde ettikleri gelirlerin 3.000 TL üzerinde olması halinde beyanda bulunma zorunluluğu bulunmaktadır. Tüm vatandaşlarımıza ve mükelleflerimize saygılar sunarız.”
Editör: Haber Merkezi