Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Sıddık Sert, Afşin-Elbistan B Termik Santralinin devri ve mevcut işçilerin durumu hakkında TAQA yetkilileri ile bir araya geldiler. TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin, santrallerden işçi çıkarma gibi bir girişimlerinin olmayacağını belirterek, aksine daha fazla işçiye ihtiyaç duyacaklarını söyledi.
 
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ‘Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma 3 Ocak’ta imzalanırken, anlaşma mevcut B termik santralinin devri ile yeni santrallerin inşasını içeriyor.
 
Anlaşmanın ardından, devri yapılacak olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde görev yapan işçilerin haklarını korumak amacıyla harekete geçen Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Sıddık Sert, Maden-İş Genel Merkezi’nde TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin ile bir araya geldiler.
 
Sendikaların en üst düzey yöneticileri ile yapılan toplantıda, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde çalışan işçilerin kaygıları ve talepler iletildi.
 
Toplantı ile ilgili olarak Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, mevcut işçilerin tüm haklarının korunması için sendikalar olarak üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getireceklerini ifade ederek, “Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde çalışan işçi arkadaşlarımızın haklarının korunması için elimizden gelen tüm cabayı gösteriyoruz. Burada bir devir gerçekleşse dahi işçi arkadaşlarımızın haklarının zayi olmadan çalışmalarına devam etmeleri için sendikalar olarak genel merkez bazında çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Toplantıda yer alan ve santral işçilerinin kaygılarını dile getiren Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Sıddık Sert, işçilerin tüm sosyal haklarını korumak amacıyla mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
 
“Afşin-Elbistan B Termik Santralinin TAQA firmasına devri ile ilgili olarak çalışanlarımızın kaygıları doğrultusunda hak ve menfaatlerini görüşmek için bir araya geldik. Afşin-Elbistan B Termik Santralinde çalışan üyelerimizin TAQA firmasıyla bir ortaklık olsa bile devlet güvencesinde çalışmalarını veya özelleştirme durumunda memurlarda olduğu gibi bir başka kamu kurumunda çalışabilmeleri için atama haklarının olmasını istedik. TAQA yöneticilerinin bu konudaki görüşlerini alıp, isteklerimizi ilettik.”
 
TAQA Türkiye Direktörü Özgür Ülgin ise, mevcut B santrali ile yeni yapılacak olan santrallerde daha fazla işçi istihdam edileceğini belirterek, kendileri ile çalışmayı tercih eden işçilerle çalışacaklarını söyledi.
Ülgin, “Önümüzdeki aylarda bu anlaşma TBMM’ye gelecek. Bizler TBMM’den geçen yasa doğrultusunda hareket edeceğiz. B termik santralinde çalışanlar orada kalacak. Elbistan ve Afşin ziyaretlerinde de söylediğimiz gibi bizim daha fazla elaman ihtiyacımız olacak, işçi arkadaşlarımız bizimle çalışmayı kabul ederlerse bizle çalışırlar. Kimseyi işten çıkartmak gibi bir girişimimiz olamaz” dedi.
Editör: Haber Merkezi