Yerli keçi ırkının gen kaynağının korunması amacıyla yürütülen çalışma kapsamında 12 bin 600 kıl keçisi tek tek ölçümden geçirilecek.
Projeyi yürüten KSÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayla halkın elinde bulunan yerli keçi ırkının gen materyali ve gen kaynağını korumayı amaçladıklarını ifade etti. İlk olarak 8 köyde 39 ailedeki 6 bin 300 kıl keçisini projeye dahil ettiklerini belirten Öztürk, şunları kaydetti:
"100-200 yıl sonra çıkacak hastalıklara karşı nasıl mücadele edeceğimizi şu anda bilemiyoruz. Bunun için hiç olmazsa gen kaynaklarımızı hastalıklara dayanıklı getirip bu ırklarımızı korumamız gerektiği düşüncesinden hareketle 'Kahramanmaraş'ta Kıl Keçisi Islah' projesini hazırladık."

-Hem ırkı korunacak hem verimi artacak-
Halkın elindeki keçilerin ıslahı, et ve süt verimlerini artırmak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Öztürk, projeye katılmak isteyenlerin en az 80 kıl keçisinin olması gerektiğini bildirdi.
Bakanlığın projeye dahil olanlara keçi başı destek verdiğini aktaran Öztürk, şu bilgileri verdi:
"Projemizi uygulamaya başladık. Aslında bunu tıpkı 'seviye tespit sınavı' gibi yürütüyoruz. Tek tek ölçümler yapılarak anaç keçilerin korunması sağlanacak. Kulak numarası verdiğimiz keçileri belirli aralıklarla gidip verimlerini, kilolarını ve sağlığını kontrol edip seviyelerini belirleyeceğiz. Yerli keçi ırklarının gen kaynağını korumayı amaçlıyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz sonuçlar ışığında da o keçinin anacını koruma altına alacağız."
-3,5 milyon TL'lik proje-
Projede toplam 12 bin 600 kıl keçisinin olacağını anlatan Öztürk, projenin toplam bütçesinin 3,5 milyon TL olduğunu, bu çerçevede çiftçiye destek ödendiğini bildirdi.
Proje masraflarının da çiftçilere ödenecek miktardan yüzde 20'lik kesintiyle karşılanacağını anlatan Öztürk, 'Bu projenin çok harika olduğunu düşünüyorum. Kıl keçisi yetiştiricileri genellikle çok zor ve çok kıt koşullarda çalışan, genelde gelir seviyesi düşük insanlardır. Dolayısıyla bu çalışmanın çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca devletimizin verdiği destek de küçümsenecek miktarda değil. Çiftçilerimiz adına gerçekten çok sevinçliyim ve mutluyum. "
Prof. Dr. Durmuş Öztürk, projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Damızlık ve Koyun Yetiştiricileri Birliği'yle birlikte yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi