Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Sorumlusu Dr. Gülçin Kara, rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Sorumlusu Dr. Gülçin Kara, kanserin, hücrelerin kontrolsüz olarak ve sürekli çoğalmaları sonucu oluşan, tedavi edilmediğinde yakındaki ve uzaktaki organlara yayılan bir hastalıktır olduğunu belirtti.

Dr. Gülçin Kara, rahim ağzı kanserinin dünyada, kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görüldüğünü belirtirken, hastalığın Türkiye’de ise dokuzuncu sırada olduğunu ifade ederek, rahim ağzı kanserinin, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Risk faktörleri hakkında bilgi veren Dr. Kara, “ Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, Cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonların da olması, erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır), yüksek doğurganlık sayısı, düşük sosyoekonomik düzey, özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı ve bağışıklık sisteminin baskılanması risk faktörü oluşturmaktadır.

Belirtiler ise, Menstrüasyon (adet) dönemleri arasında düzensiz kan lekesi veya hafif kanama, Menopoz sonrası lekelenme veya kanama, Cinsel ilişki sonrası kanama, Cinsel ilişki sırasında ağrı, Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, Artan vajinal akıntı,  bazen pis kokulu, Tek ya da iki bacakta şişkinlik, İdrar yaparken ağrı

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. HPV ve Pap smear testi son derece basit ve ağrısız işlemler olup testler aynı anda yapılmaktadır.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV ve Pap smear testi ile taranmaktadır”

Rahim ağzı kanserinde; cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulandığını ifade eden Kara, “ Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.

30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, Cinsel aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak, Erkeklerin sünnet olması, Sigara kullanmamak, Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.

Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.

Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM,  Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde  (SHM) yapılmaktadır. “

Danışma Telefonu : 0344 5119515

Editör: Haber Merkezi