Irak'ın Kerkük kentinden gelen Türkmenler, UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesini ziyaret etti.

Kahramanmaraş Yedikıta Uluslararası Öğrenci Derneğinin davetlisi olarak Kerkük'ten kente gelen Türkmen öğrenciler, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçarak 309 yıl uyudukları kaynaklarda geçen 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı mekan olarak bilinen, milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan olan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni gezdi

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ziyarette yaptığı konuşmada, Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir rol üstlenen Türkmenleri Eshab-ı Kehf'te ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Daha çok insanı Eshab-ı Kehf'te ağırlamak istediklerini belirten Başkan Güven, "Kerkük'ten, Kahramanmaraş'a gelen Türkmen kardeşlerimizi Afşin'de misafir ediyoruz. Biz, aynı kök ve soydan gelen, aynı dine inanan kardeşleriz. Onlar bize ecdadımızdan yadigar. Bazı insanlar bunları anlamakta zorluk çekiyor ama Türk milleti olarak Osmanlı Devleti zamanında çok geniş topraklara hükmediyorduk. Osmanlı Devleti döneminde Kerkük'te bulunan Türkmen kardeşlerimiz Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir rol üstlendiler. Özellikle ekonomiyi kullanan dış güçlere İslam coğrafyasında zulüm yapmasına müsaade etmememiz ve birlik, beraberlik içersinde olmamız lazım. Rabbim yakın gelecekte aynı çatı altında buluşmayı nasip etsin. Kalbi ortak atan Türk milleti şuurunu yakalayabilirsek diri ve güçlü olacağız. Türkmen kardeşlerimize ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Onları Eshab-ı Kehf'te ağırlamaktan dolayı mutlu olduk." açıklamasında bulundu.

Kafile sorumlusu Kerkük Yengice Belediye Meclisi Üyesi Ümit Çakmakçı ise, "Kahramanmaraş ziyaretimize vesile olan Yedikıta Uluslararası Öğrenci Derneğimize ve Afşin Eshab-ı Kehf'te bizleri ağırlayan Afşin Belediyemize teşekkür ediyorum. Bizleri burada çok güzel karşıladılar. Kerkük'te yaşayan öğretmenler ve öğrenciler olarak Kahramanmaraş'a geldik. Bir haftadır bölgede gezi ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'in daveti üzerine Eshab-ı Kehf'e geldik. Manevi olarak duygulandıran bir ziyaret oldu." ifadelerine yer verdi.

Geçmişten gelen birlikteliği Eshab-ı Kehf'te perçinlemek istediklerini dile getiren Yedikıta Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hacı Muharrem Dilipak, " Türkmen kardeşlerimiz bir haftadır Kahramanmaraş'talar, kültürel ve turistik yerlerini geziyoruz. Kahramanmaraş ile Kerkük arasında gönül ve işbirliği birliği kurmak istiyoruz. İnşallah gelecekte güzel çalışmalar yapacağız." dedi.

Kerkük'ten gelen kafilenin Eshab-ı Kehf'ten çok etkilendiklerini ifade eden Dilipak, "Eshab-ı Kehf'in dünyada bir çok yerde olduğu rivayet ediliyor. Fakat Afşin'imizde bulunan Eshab-ı Kehf, Kuranı Kerimdeki ayette zikredilen mağaradaki güneşin doğuşu ve batışı gibi belirtilen özelliklere çok uyuyor. İslamiyet'ten öncede buranın bir kilise olması ve ondan öncede buranın Eshab-ı Kehf olarak bilinmesi ve Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılması Afşin'deki mekanın gerçek Eshab-ı Kehf olmasını güçlendiriyor. Kerkük'ten gelen misafirlerimiz burada gerçekten çok duygulandılar ve gezmekten dolayı mutlu olduklarını her fırsatta ifade ettiler." açıklamasında bulundu.

AK Parti İlçe Başkanı İsmail Safi de, Kerkük'ten gelen Türkmenleri Eshab-ı Kehf'te ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, daha sık bir araya gelmek için çalışmalar yapmak istediklerini ifade etti.

Ziyarette Türkmen kafilesine eşlik eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili adayı Zefer Öner, "Arkadaşlarımızı her zaman burada görmek isteriz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli zaten Kerkük'ü 82 plaka olarak sayıyor. Bizler kardeşiz. Birlikteliğimizin devamını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından rehber eşliğinde külliyeyi gezen Türkmen kafilesi, Eshab-ı Kehf'in tarihi hakkında bilgi aldı.

Editör: Haber Merkezi