Türkiye'de 35 ilde uygulanacak olan "Kentsel Dönüşüm Projesinin" startının verildiği törenin Kahramanmaraş bölümünde, içerisinde 64 dairenin bulunduğu 4 bloklu bayındırlık lojmanları yıkıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Esenler'deki törenden telekonferansla katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bahittin Kaplan, Türkiye'de 1950'lerden itibaren başlayan hızlı nüfus artışının beraberinde hızlı kentleşmeyi ve çarpık yapılaşmayı getirdiğini söyledi.

Bu nedenle sağlıksız bir yapılaşma stokuyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Kaplan, "Bu kentleşmemiz maalesef planlı bir kentleşme sürecini takip edemedi. Buna paralel olarak imar mevzuatına, fen ve teknik kurallarına uymayan, doğal, tarihi, kültürel yapıyı, çevreyi dikkate almayan ve her şeyden öncesi de afet riskini göz ardı eden bir anlayışla ülkemizde yapılaşmalar başladı. Bu yapılaşma da maalesef sağlıksız bir yapılaşma stokunu karşımıza çıkardı." diye konuştu.

Türkiye'nin sağlıksız yapılaşmanın yanında deprem riski de taşıdığını anımsatan Kaplan, bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde bu gün başlatılan projenin büyük önem taşıdığını ifade etti. Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün itibariyle bakanlığımızın yaptığı çalışmayla ülkemizde 20 milyon konut stokunun bulunduğu ve bu konut stokunun 6,5 milyonunun maalesef bu bahsettiğim güvensiz yapılaşma ve riskli yapı kavramı içerisinde olduğu tespit edildi. Bunun yanında ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya riskli bir bölge. Şu an ülke topraklarımızın içerisinde 15 bini ana fay olmak üzere 24 bin 500 kilometre uzunluğunda fay hattı mevcut. Ülkemizin çeşitli kentleri de bu fay hatlarının üzerinde. Yine topraklarımızın yüzde 42'si, nüfusumuzun yüzde 44'ü, sanayimizin yüzde 51'i ve su ile enerji kaynaklarımızın yüzde 46'sı birinci derecede deprem bölgesinde. Tüm bu riskler karşısında başlatılan bu proje büyük önem taşıyor. Ne kadar uzun sürse de bu çalışmalar ve güvensiz binaların yıkımı devam edecek."

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise, Kocaeli depreminin Türkiye'de sağlam binaların yapılması açısından bir milat olduğunu kaydederek, Van depremiyle de yeni bir başlangıç yapıldığını dile getirdi. Poyraz, şöyle konuştu:

"Asıl olan yola çıkmaktır. Yola çıkmak işin yarısı demektir. Bu bir süreçtir devam edecek. 10 sene, 20 sene isterse 50 sene sürsün devam edecek ki bizden sonra gelen nesiller çok daha güvenli şehirlerde yaşasınlar. Esas amaç o. Bir deprem olduğu zaman hepimizin yüreği yanıyor. Artık bu ülkede madem depremle iç içe yaşıyoruz. Meşhur Çin atasözünün dediği gibi, 'susuz kalmadan önce kuyunu kaz.'İşte bu çalışma gerçek manada kentsel dönüşümün başlangıcı olan, kuyuyu kazmaya başladığımız gün."

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç de, Türkiye'nin zor bir coğrafyada yer aldığını belirtti. Ülkenin fay hatları üzerinde kurulu olduğunu vurgulayan Güvenç, "Ancak deprem riski altında olan bir çok ülke var. Bu ülkelerin deprem sonrası yaşadığı olaylarla bizim yaşadığımız olaylar hepimizin gözünün önünde cereyan ediyor. Artık bu manzaralar bizim kaderimiz olmaktan çıkmalı" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık, Ak Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Necati Okay ve ilgililerin de katıldığı törende, konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan'ın başlatmasıyla birlikte çürük binada yıkım çalışmaları başladı.

Editör: Haber Merkezi