Afşin Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahadır Yaşar, ticari kredilerde kefilden istenen eş rızasının kaldırıldığını söyledi.
Ticari kredilerde bir kişinin kefil olabilmesi için daha önce kefil olacak kişinin eşinin rızası gerektiğini belirten Afşin Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahadır Yaşar, bu uygulamanın 11 Nisan 2013 tarihi itibariyle kaldırıldığını söyledi.
Yaşar, “Yasa ile ticari kredilerde kefilden istenen eş rızası artık kaldırıldı. Bir esnafımız ve sanatkarımız kredi kullanmak istediğinde ipoteğini veriyor, kefil istendiğinde ise eş rızası olduğu için sorun oluşturuyor idi. Bu uygulama artık kaldırıldı. Bir esnaf kredi kullanacağı zaman, esnafın kredisine kefil olacak kişinin, eşinin yazılı rızasını alması ticari hayatın olağan akışına uygun olmadığı gibi, işi eve taşıyarak aile içinde anlaşmazlıkların yaşanmasına da yol açacaktı. Bu durum yasanın çıkması ile birlikte sona erdi” dedi.
Kredi Faiz Oranları Düşürüldü
Kredi faizleri hakkında da bir açıklama yapan Başkan Yaşar, “ Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifimiz kefaletiyle Halk Bankası kaynaklarından kullandırılan kredilerde hazinece sağlanan destek  25,000 tl ye kadar % 50  25,000 tl üzeri ise % 35 olarak  uygulanmaktaydı.  Hazinenin % 35   oranındaki kredi  faiz desteğin artırılması için  kooperatifimiz ve TESKOMB un girişimleri sonucu limitine bakılmaksızın 1 Ocak 2013 tarihinden sonra kullandırılan krediler ve  daha önce kullandırılıp 2013 yılına devreden kredilerin faiz desteği  oranı % 50 ye yükseltilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmayla esnaf ve sanatkarlarımız  faiz oranlarında %1,8 gibi bir düşüş sağlanmıştır. Diğer yandan faiz ve kesintilerle ilgili  beklentilerimiz doğrultusunda Bakanlıkla olan görüşmeler devam etmekte tekrar bir faiz indirim ve kesintilerde düzenlenme yapılıp Başbakanımız  tarafından konuyla ilgili bir açıklama en yakın zamanda yapılacak"şeklinde konuştuç
 
 
Editör: Haber Merkezi