Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, kayıt dışı işçi çalıştırma oranının yüzde 37’ye düştüğünü belirterek, “Kayıt dışı işsizlikte gözle görülür bir düşüş yaşandı” dedi.
Yüce konu hakkında yaptığı açıklamada, hükümetin yaptığı çalışma ile kayıt dışı işçi çalıştırma oranının Avrupa ülkeleri düzeyine kadar indirildiğini söyledi. Alınan tedbirler sayesinde önemli noktalara ulaştıklarını kaydeden Yüce: “Bu hükümet döneminde kayıt dışı işçi çalıştırma oranı yüzde 50’den yüzde 37’ye düştü. Bu komple bir mücadeleyle sağlandı. Çünkü işsizliği bitirme de devletin her alanı sorumludur. Kayıt dışılıkla devlet mücadele yapıyor. Bunda da baya mesafe kat edildi diye düşünüyorum. Bu sıfıra indirilene kadar da çalışılacaktır” dedi.
Asgari ücretin işe göre belirlendiği durumlarda da işsizlik oranlarının daha da aşağı ineceğini belirten Yüce, “Asgari ücretin bedeli konusunda belirleyici biz değiliz, bunda belirleyici hükümetimizdir. İşe göre asgari ücret belki kademelendirilebilir. Bu da bir yöntemdir” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ta 100 iş yerinin 49’unda ise işçi açığı olduğunu kaydeden Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş’ta 3 bin civarında iş yeri var. Biz sene de bir kez işgücü ve talep araştırması yaparız. Bunu 10 ve üzerinde işçi çalıştıran bin 600 iş yerinde yaptık. Burada işverenlerimize çeşitli sorular sorduk. Kahramanmaraş’ta her 100 iş yerinden, 49’unda işçi açığı var. Tam kapasite ile çalışmıyor. İşsizliğin temel nedenlerinden birisi de mesleksizliktir. İşverenler nitelikli eleman bulamıyor. Bu işçi açığı olan yerler arasında uzman işçi isteyende var. Çalışma şartları daha da ağır olan işlerde bu zorluk var. Bana göre en belirleyici olan özellik çalışma şartlarının ağırlığı olarak görüyorum. Sosyal hakların ücrete dayanıyor olması da buna bağlı olarak görüyorum. İşin vardiyalı oluşu da buna sebep olarak görüyorum. İş yerlerindeki işçi açığını körükleyen başlıca nedenler diye düşünüyorum.”
Kahramanmaraş’ta İşkur’a kayıtlı 24 bin 328 kişinin bulunduğunu dile getiren Yüce, “Bu Kahramanmaraş’ta 24 bin 328 işsiz olduğu anlamına gelmez. Bize kaydolmak için insanların işsiz olması gerekmiyor. İnsanlar daha iyi şartlarda iş arıyorlar. Biz senin işin var, işsizlik kaydı yaptıramazsın diyemeyiz. Orman Dairesi mevsimlik yangın işçisi alıyor. Oraya en son 37 kişi aldılar. 3 bin 504 tane müracaat oldu. Kamuda çalışmak için insanlar bize kayıt yaptırıyorlar. Ondan dolayı Kahramanmaraş’taki gerçek işsiz sayısı 24 bin 328 değildir. Gerçeği bizim tahminlerimize göre 3-5 bin civarındadır” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi