Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyardı.

Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları arttığını belirten Kayapınar, çiftçilere anız yakmanın suç olduğu hatırlatarak anızları yakmanın hem toprağa hem de canlılara büyük zarar verdiği vurgulandı.

Anız yakmak geleceğini yakmaktır diyen Kayapınar; “Anız yakmanın can ve mal kayıplarına sebep olması ve yine doğa dengesini bozarak biyolojik çeşitliliği fakirleştirmesi, rüzgâr ve su erozyonunu hızlandırması gibi nedenlerle anız yakmak kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayan vatandaşlara 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.

Gerek anız yakma fiilinin idari yaptırım boyutu gerekse anız yakmanın ülkemize verdiği ekonomik kayıplar ve sebep olunabilecek her türlü zararın vicdani boyutu nedeni ile bütün vatandaşlarımızın bu konuda hassas ve koruyucu olduklarını düşünüyor, vatandaşlık bilinci ile anız yangınlarına karşı daha dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

Çiftçilere anız yangınlarının zararları ve mücadele yöntemleri hakkında da toplantılar yaptıklarını belirten Kayapınar; “Anız yangınlarının sebep olduğu zararlardan korunmak için; ülkemizin eşsiz coğrafyasında verimliliğimizi artırmak, temiz doğa, çevre ve su kaynaklarımızı korumak, ormanlarımızı korumak için Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli olarak her birimiz elimizden geldiğince başta çiftçilerimiz olmak üzere vatandaşlarımıza eğitim yayım faaliyetlerimiz kapsamında toplantılar düzenleyerek anız yangınlarının zararları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi aktarımı yapmaktayız.

Ülkemizde milyonlarca lira maddi zarar veren anız yangınlarına engel olmak amacıyla; biçerdöverle gerçekleştirilen hububat hasadının toprak yüzeyine yakın yapılmasına dikkat edilmelidir. Böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır, ayrıca elde edilen saman miktarımız artacaktır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir. Toprak işlemesiz tarım yapılarak tohum doğrudan anıza ekilebilir. Ayrıca orman ve mera sınırında bulunan tarlalarda orman ve mera arazilerine komşu olan sınırlar muhakkak şerit şeklinde sürülmelidir. Böylece anızda başlayan bir yangının tarladan orman ve meraya sıçrama riski en aza indirilmiş olur. Bu nedenle ilçemiz çiftçilerinden orman ve meralarımızı koruyarak milli servetimize sahip çıkmaları için orman ve mera sınırına komşu olan tarlalarda üretim yapan çiftçilerimizden tarla sınırlarını komşu oldukları orman ve mera arazisinin sınırına taşırmadan kendi tarla sınırları içerisinden şerit şeklinde sürerek kalan anızları dağıtmalarını önemle rica etmekteyiz” dedi.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, anız nedir ve anız yakmanın zararları hakkında da bilgi verdi.

ANIZ NEDİR?

Bitkisel üretim sezonunun ardından gerçekleştirilen hasattan sonra toprak üzerinde ve altında kalan bitkiye ait kalıntıların tamamına anız denmektedir. Yine tarla takımları ve boş arazilerde vejetatif gelişimini tamamladıktan sonra kuruyarak toprakta kalan bitki aksamına da anız denilmektedir.

Bitkisel üretim sezonunun ardından toprak işlemede kolaylık sağlamak, önceki dönemden kalabilecek hastalık ve zararlılar ile mücadele etmek, yabancı ot kontrolünü sağlamak, bitki atıklarını maliyetsiz ortadan kaldırmak gibi nedenlerle çoğu zaman çiftçilerimiz tarafından anızlar yakılmaktadır. Ayrıca bilinçsizce davranan vatandaşlar, piknikçiler ve avcıların kontrolsüz davranışları, sigara izmaritleri ve söndürülmemiş kibrit çöpleri, çevreye atılan ve kolay tutuşabilen çöpler, mercek görevi gören cam şişe ve içinde su kalıntısı olan pet şişe gibi atıkların çevreye atılması sonucu anız ve orman yangınları yaşanmaktadır.

Anızların yakılması maalesef her bir vatandaşımızı derinden üzen orman yangınlarına, enerji ve telefon iletim hatlarının hasar görmesine, çıkan duman sonucu görüş zorluğu oluşturması sebebi ile trafik kazalarının yaşanmasına, hasat gerçekleşmemiş tarlalarda ürünlerin yanmasına, mera alanlarına sıçrayarak otlakların ve canlı hayvanların yanmasına, yakın mahalle ve köylerdeki hayvan barınaklarının, vatandaşlara ait ev ve diğer yapıların yanmasına sebep olarak ülkemiz genelinde her yıl milyonlarca liralık mal ve en önemlisi can kayıplarına sebep olmaktadır. Ayrca anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI NELERDİR?

1- Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, tarımsal verim açısından oldukça önemli toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Bu nedenle bir sonraki ekimde kullanılacak gübreden alınacak randıman düşer.

2- Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım arazilerimiz anız yangınları sebebi ile zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.

3- Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.

4- Anız yakma sonucunda Allah’ın bahşettiği muazzam ekolojik denge bozulmaktadır ve neticesinde çoraklaşan, verimsizleşen ve fakirleşen topraklarımızda zararlı böcekler ve hastalık etmenleri çoğalmaktadır.

5- Anız yangınları topraklarımızın su tutma kapasitesini düşürmektedir ve bu nedenle aynı tarlada sulu tarım için harcanan sulama masrafı ve işgücü maliyetleri yükselmektedir.

6- Ekosistemdeki dengeyi bozduğu için anız yangınları sebebi ile biyolojik çeşitliliğimiz azalmaktadır.

7- Anız yangınları bölgemizin flora ve fauna sistemini bozarak fakirleştirdiği için başta arıcılık faaliyetlerimiz olmak üzere ekonomik ve hobi maksadı ile sürdürdüğümüz hayvansal üretim verimlerimiz düşmektedir.

8- Hasattan sonra tarlada kalan atıklarla beslenen yaban ve çiftlik hayvanlarının besi ortamı bozulmakta, bu hayvanların tarlaya dışkılamak sureti ile bıraktıkları çiftlik gübresi miktarı ya hiç olmamakta ya da ciddi oranda azalmaktadır.

Editör: Haber Merkezi