Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından Kavaktepe Köyü sınırları içerisinde Söğütlü Çayı üzerinde yaptırılacak olan, Kavaktepe Barajı Sulaması ve Malzeme Ocakları Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı.
Elbistan’a bağlı Kavaktepe köyü içinden geçen Söğütlü Çayı’nın üzerine kurulacak baraj projesine, bölge halkının herhangi bir itirazı olmadı.
AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca, İl Genel Meclis Üyesi Ali Demir, Akbayır Belde Belediye Başkanı Tahsin Öztunç, Bakış Belde Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban, Söğütlü Belediye Başkanı Ramazan Yüce, Demircilik Belediye Başkanı Ali Ekber Tepe ve bölge halkının hazır bulunduğu toplantıda, Müşavir Firma olan MGS Proje Maden Mühendisi Burcu Kuz ve Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, baraj projesi hakkında bilgi verdi.
Müşavir Firma MGS Proje Maden Mühendisi Burcu Kuz, sinevizyon eşliğinde yapmış olduğu açıklamasında; DSİ 20. Bölge Müdürlüğü tarafından Elbistan sınırları içerisinde sulama amacıyla Kavaktepe Barajı, Sulaması ve Malzeme Ocakları Projesi planlandığını söyledi. Kuz, “Projemiz Kavaktepe Barajı; Akdeniz Bölgesi’nde, Yukarı Ceyhan Havzası’nda, Ceyhan Nehri’nin ana kollarından Söğütlü Çayı üzerindedir. Baraj aks yerinin Elbistan İlçesine kuş uçuşu uzaklığı 23 kilometre, Kahramanmaraş şehir merkezine ise 90 kilometredir. Kavaktepe Barajı dipsavak çıkışından alınan su, sulama ana iletim hattına verilerek, sulama suyu temininde kullanılacaktır. Barajdan temin edilen sularla; Kavaktepe, Söğütlü, Türkören, Gündere, Demircilik, Çiçekköy ve Akbayır beldesine ait 88 bin 550 dekar alanın cazibeli olarak sulanması ve Adatepe sulamasının (P4) pompajı ile sulanan toplam 24 bin 87dekar alanın bu proje kapsamında sulanması planlanmaktadır. Böylece toplam 113 bin 420 dekar alan, Kavaktepe Barajı Sulaması Projesi kapsamında sulanacaktır” dedi.
Kuz, projenin inşaat aşaması hakkında da bilgi verdi. Kuz, “Kavaktepe Barajının kuruda inşa edilebilmesi için derede suyun en az aktığı yaz döneminde derivasyon tüneli ile Söğütlü Çayı suları mansaba yönlendirilecektir. Derivasyon tüneli inşası tamamlandıktan sonra Söğütlü Çayı suları tünele yönlendirilecek ve baraj sahası kuruya alınarak proje inşaatına başlanacaktır. Kavaktepe Barajı yerinde ve rezervuar alanında; tarım arazisi, Kavaktepe ve Yalak köyleri ile Şerefli mahallesinin tamamı kapsayan yaklaşık 72 konut ve bu konutlara ait yardımcı binalar kalmaktadır. Proje kapsamında arazi kullanımı ise, proje kapsamında yaklaşık olarak 698 bin 750 dekar alan kullanılacaktır. Proje kapsamında kullanılacak arazi, hali-boş arazi (dere yatağı arazisi), orman, tarım dışı kamulaştırılacak arazi ve mera arazisinden oluşmaktadır. Tarım alanlarının kullanımı için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden tarım dışı kullanım izni alınacaktır. Ormanlık alanların kamulaştırılması söz konusu olmadığından bu alanlarda 6831 sayılı Orman Kanunun 17/3. maddesi gereğince izin alınacaktır. Proje kapsamında kullanılacak tarım ve diğer şahıs arazileri için kamulaştırma işlemi yapılacaktır. Bu alanlarının kamulaştırma işlemleri; 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu ile bu kanunda çeşitli değişiklikler yapan ve 5 Mayıs 2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4650 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verdi.
Yapılan sunumun ardından bölge halkı, akıllarına takılan soruları yetkililere yönelttiler.
(OZR-Y)
Editör: Haber Merkezi