Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Hibe Destek Programı (İPA) çerçevesinde; Afşin, Elbistan, Ekinözü, Nurhak ve Göksun ilçeleri ile 29 belde ve 186 köyü kapsayacak şekilde hazırlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi çalışmaları sürüyor.
Afşin’e bağlı Suluk mevkiindeki 3 bin 850 dekarlık alana kurulacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi için ÇED süreci de başladı.
Elbistan ve Göksun’da kurulacak olan aktarma istasyonları sayesinde bu iki ilçenin çöpleri bekletilmeden taşınacak. Proje kapsamında, 29 belde ile Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerindeki vahşi çöp döküm alanları da kapatılacak.
Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak Kahramanmaraş Valiliğinden yapılan açıklamada, “AB Katılım Öncesi Hibe Destek Programı (İPA) çerçevesinde Afşin, Elbistan, Ekinözü, Nurhak ve Göksun ilçeleri ile 29 belde ile 186 köyü kapsayacak şekilde, Afşin’de Bölgesel Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri ile Elbistan ve Göksun ilçelerinde aktarma istasyonları yapılmaktadır. Tüm belde (29) ve Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerindeki vahşi çöp döküm alanları kapatılacaktır. Proje ile ayrıca kompost tesisi, ayrıştırma tesisi, dönüşüm merkezi, depolama ve taşımanın iyileştirilmesi için ekipman sağlanması ve teknik yardım projesi uygulanacaktır.Master plan tamamlanmış olup 2014 yılında finansman kararı alınarak tesisler ihale edilecek ve tüm tesisler 2016 yılı sonunda faaliyete başlayacaktır. Projenin öncelikli yatırım tutarı 2015-2017 yıllarını kapsayacak şekilde 32 milyon 826 bin Euro’dur. Projenin toplam yatırım tutarı ise 46 milyon 900 bin Euro’dur. Projenin yüzde85'i AB hibesi, yüzde5-10’u Bakanlık hibesi ve yüzde5'i ise Birlikçe karşılanacaktır” denildi.
Proje ile ilgili olarak yapılan açıklamanın devamında ise, “Bölgesel Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri için Afşin ilçesi Suluk Mevkiinde 38,5 hektarbüyüklüğünde alan için Hazineden yer tahsisi sağlanmıştır. Buna ilaveten biri 9,86 hektar, diğeri 4,76 hektar olmak üzere toplam 14,62 hektarlık yeni bir alan için tahsis işlemleri devam etmektedir. Ayrıca toplam 4,6 hektarlık 6 parsel için satın alma işlemleri devam etmektedir. Elbistan İlçesi Aktarma İstasyonu için 169 dekar mera alanının vasfı değiştirilerek Birliğimize ön tahsisi yapılmıştır. Göksun aktarma istasyonu için ise 17 dekar büyüklüğündeki orman alanının tahsis işlemi devam etmektedir. Depolama alanının yeri için MÇK'dan olumlu görüş alınmış ve ÇED süreci başlamıştır. Proje ile Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçeleri ile tüm 29 beldenin vahşi çöp döküm alanları kapatılacak ve çöpler Elbistan ve Afşin ilçelerine taşınacaktır. Elbistan ve Afşin çöp döküm alanları rehabilite edilecektir. Sözleşme gereği müşavir firma tüm sorumluluklarını 30 Mart 2014 tarihi itibariyle tamamlayacak, 31 Ağustos 2014 tarihi itibariyle Bakanlık ve AB delegasyonu onaylayacak. Yapılacak Tesisler en geç 2016 yılı sonu itibariyle faaliyete geçecektir” ifadelerine yer verildi.
Editör: Haber Merkezi