Katar sermayeli Nebras Enerji, Afşin Elbistan Termik Santrali Projesi'ne 14 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Katar sermayeli Nebras Enerji'nin, Afşin Elbistan Termik Santrali Projesi'ne 14 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığı bildirildi.

Katar Emiri El Saninin Türkiye ziyareti ve enerji sektöründeki ikili görüşmeler, Katar basınında da geniş yer buldu. Katar’da yayın yapan Şark gazetesi, müzakerelerin sürdüğünü ve Katar sermayeli Nebras Enerji isimli firmanın Afşin-Elbistan’a 14 milyar dolarlık bir yatırım öngördüğünü yazdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Katar Emir’inin Türkiye ziyaretinde Afşin-Elbistan santrallerinin özellikle Katar sermayesiyle birlikte nasıl yapılabileceği de konuşulduğunu açıklamasının ardından, bu dev yatırım Katar basınının da ilgisini çekti. Bakan Yıldız, Katar yatırım ajansının Afşin-Elbistan’daki enerji projesini özellikle takip ettiğini belirtmiş projenin maliyetinin de12 milyar dolar olduğunu ifade etmişti.

Ankara’da Katarlı ve Türk enerji bürokratlarının gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında Katar sermayeli Nebras Enerji'nin, Afşin Elbistan Termik Santrali Projesi'ne 14 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığı Katar basını tarafından da gündeme alındı. Katar'da yayınlanan Şark Gazetesi'nde yer alan habere göre Nebras Enerji CEO'su Halid Muhammed Culu, Türk hükümeti ile Katar ve uluslararası yatırımcılar arasında adı geçen proje için müzakerelerin sürdüğünü hatırlatarak bu alandaki projelerin yatırım ve büyüklük cinsinden en büyüğü olduğu için önem arz ettiğini, projenin, uzun soluklu bir proje olduğuna ilişkin açıklama yaptı.

Haberde Culu'nun, "Nebras, Katar Holding ve bu alanda tecrübesi bulunan bazı ortaklar, uluslararası bankalarla bu projeyi finanse etmek üzere çalışma ve müzakerelere başladı" ifadeleri de yer aldı.

Nebras Enerji, Katar'ın yurt dışında enerji yatırımları yapması için geçen yıl aralık ayında, Katar Borsası'nda işlem gören KAHRAMAA'nın (Katar Elektrik ve Su İdaresi) yüzde 60'lık, yine devlete ait Katar Uluslararası Petrol ve Katar Holding'in yüzde 20'şerlik hissesiyle kurulduğu biliniyor. 
Editör: Haber Merkezi