İstanbul’da faaliyet gösteren Kaşanlı Köyleri Gençlik Platformu, AfşinEin Kaşanlı Mahallesinde Güneş Enerjisi Sisteminin (GES) doğa ve kültürel açıdan sebep olacağı yıkımlar üzerine toplantı düzenledi.
 
Kaşanlı mahallesinde düzenlenen toplantıya Köy Muhtarı Yusuf Güzel ve Köy ahalisinin yanı sıra Elbistan Eğitim-sen kurumu yöneticileri de katıldı.
 
Konuya ilgili açıklamada bulunan Kaşanlı Köyleri Gençlik Platformu temsilcileri Ali Acer ve Bergüzar İlik şu açıklamalarda bulundu: “ Güneş Enerjisi Sistemi, ülkemizde genel anlamda daha yeni temelleri atılmış bir enerji sistemidir. Halkımız bu konuda bilinçlendirilmeli, bu projenin artısı ve eksisi araştırılmalıdır. GES ne kadar zararsız görünse de doğrudan ve dolaylı olarak sıkıntılara neden olacaktır.
 
İki başlık adı altında toplayacak olursak hem toprağın hem de kültürün yok olması bizler için büyük bir felakettir. GES projesi Kaşanlı Köyü’müze yakın bir alanda kurulmaktadır ve GES’in kurulumu aşamasında, inşaat alanı, trafolar, sanayi yolları oluşturması bölgedeki yaşamı rahatsız edecektir; bunun yanı sıra panellerin temizlenmesi için bol suya ihtiyaç duyacak olan Güneş Enerjisi Sistemi zaten kısıtlı olan su kaynaklarımızı kurutarak Köy Ahalimizi susuzluğa mahkum edecektir. Sistemin kimyasal atıkları ve pilleri toprağa karışarak var olan tarımı da ne yazık ki yok edecektir. Yaşamı yok eden Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin üzerine bir de GES’in eklenmesi var olan verimli alanı da öldürecektir.

 
GES, toprağın en verimli olduğu, alüvyonların toplandığı %3 eğimli topraklarımıza kurulmak isteniyor. Zamanında Termik Santralleri yaparak ömrümüzden çalan sistem şu an GES projesi adı altında topraklarımıza göz dikmektedir. Hala verimli olan arazilerimiz çorak arazi gösterilerek satın alınmaktadır. Termik Santralleriyle verimli topraklarımız neredeyse verimsizleştirilmiş ve GES için uygun ortam oluşturulmuştur; bundan sonra ne olacağı bellidir; adım adım Afşin ve Elbistan bölgesini sanayileştirerek burada yaşayan yerli halkı ‘gizli göçe’ zorlanmaktır.
 
GES projesi Köyün ortak kullanım alanı olan Saraycık (Sarê Ocax) çevresine kurulmak isteniyor. Saraycık; tarihi anlamda hem bizim hem de eskiden bölgede yaşamış olan diğer medeniyetler için bir hazinedir; çünkü Saraycık bölgesi, çökmüş bir şehrin su ihtiyacını karşılayan tarihi bir kalıntıdır; hala geçmişe ait birçok su testileri, çanaklar, heykeller ve mağaralar çıkmaktadır. Bunun yok edilmesi geçmişte yaşayan bölge halklarına ve şu an yaşayan Kaşanlı Halkına büyük bir haksızlıktır. Atalarımız bu toprakları yabancılara peşkeş çekelim diye bizlere emanet etmedi. Bu değerlerimizi korumak ve sahip çıkmak bizim birinci vazifemiz olmalıdır. Kaşanlı Köyleri Halkı nerede ikamet ederlerse etsinler bu değerler bizi bir araya getiren en önemli başlıca unsurları oluşturmaktadır. Bu bölgenin satılması bir zamanlar atalarımızın gezdiği bu topraklara bir daha ayak basamayacağımız anlamına gelir ve bu bizden sonra gelecek olan nesillere büyük bir ihanettir. Kültürümüzü ve toprağımızı yok etmeye çalışan her türlü girişimlerin karşısında olacağız; çünkü bizim bütün çaba ve faaliyetlerimiz kan bağıyla kenetlendiğimiz toplumumuz ve ortak yaşam alanlarımız içindir.”
 
Editör: Haber Merkezi