Afşin’de Karakuz Barajı sulamasında yer alan bölgelerde Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) yapılıyor.

DSİ tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Karakuz Sulaması Projesinde yer alan Altunelma, Alemdar, Alparslan, Emirilyas, Çobanbeyli, Kangal, İnciköy, Berçenek, Tanır, Büğet, Kaşanlı, Çomudüz, Çayırbağı (Arıtaş), Göllüce (Arıtaş), Gözübenli (Arıtaş), Kayaaltı (Arıtaş), Mustafakemalpaşa (Arıtaş), Yeşilyurt ve Pınarbaşı olmak üzere 19 bölgede arazi toplulaştırması yapılacak.

  

-Çiftçiler Karakuz Barajını Bekliyor

Karakuz Projesi'nin 2023 yılına kadar tamamlanarak, 131 bin 740 dekar alanda modern sulama sistemini çiftçilerimizin hizmetine sunulması hedefleniyor.

Hurman Çayı üzerine inşa edilecek Karakuz Barajı ile Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Afşin Ovası’ndaki sulama problemi çözülecek ve ovada yetiştirilecek olan tarım ürünleri ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Bölge çiftçisi için kurtarıcı gözüyle bakılan Karakuz Barajı’nın yapım ve sulama inşaatının tamamlanmasıyla Altunelma, Alemdar, Alparslan, Emirilyas, Çobanbeyli, Kangal, İnciköy, Berçenek, Tanır, Büğet, Kaşanlı, Çomudüz, ve Arıtaş mahallelerindeki zirai araziler suyla buluşturulacak.

Karakuz Barajı’ndan aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin- Elbistan C Termik Santrali’ne soğutma suyu verilecek.

Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi Toplulaştırması ile birlikte uygulanan tarla içi drenaj, tarla içi yol ve tahliye ile toprak ıslahı gibi çalışmaların bütününe ise “Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri” denilmektedir.

Editör: Haber Merkezi