Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, global riskin Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar ihracat hedefini etkilemeyeceğini söyledi. 
Karaküçük, parolanın büyümek olduğunu, bunun için de mutlaka üretmenin ve yeni pazarların bulunması gerektiğini söyledi. Son yirmi çeyrektir Türkiye ekonomisinin hiç durmadan büyüdüğünü belirten Karaküçük, son 12 yılda Türkiye ihracatının 4,4 kat, Kahramanmaraş’ın ise 7,9 kat büyüdüğünü söyledi. Karaküçük, Euro Bölgesindeki resesyon, Rusya’da yaşanan kriz ve Euro-Dolar paritesinde yaşanan gelişmelerin Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar ihracat hedefini etkilemeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin Ortadoğu’da meydana gelen siyasi gelişmelerin oluşturduğu jeopolitik risklere rağmen 2013 yılında yüzde 4,1 büyüyen Türkiye ekonomisinin, gelişen pazarlara yakın performans yakaladığını belirten Karaküçük, 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,8 artış kaydettiğini söyledi. Rusya ve Euro bölgesinin düşen performanslarına değinen Karaküçük, “2014'ün 3. çeyreğinde küresel büyümeye en güçlü katkı Asya Pasifik bölgesinden gelmiştir. 2014 ve 2015 büyüme tahminlerine göre, en zayıf iki bölge Euro ve Rusya bölgeleridir. Türkiye tahminleri ise Çin ve Hindistan’dan sonra en iyimser tahminler arasında yer almaktadır” dedi.
Dünyada son 6 ayda çok şeyin değiştiğini belirten Karaküçük şöyle konuştu: 
“Dünya sadece sektörel anlamda değil global anlamda da değişim gösteriyor. Son altı ay içerisinde dünyada hepimizi etkileyen değişen parametreler oluştu. Avro-Dolar paritesinde yaşanan değişim, Avrupa resesyona girdi, ABD’de FED tahvil alımını zaman içerisinde sıfırlayacağını duyurdu. Dünya nefesini tutmuş FED’in vereceği cevabı bekliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceğini açıklaması ise Türkiye’nin en önemli pazarı olan Euro bölgesindeki risklerin minimize olabileceğini gösteriyor.”
Editör: Haber Merkezi