Afşin'de tarlalarda sökümü yapılarak kar altında kalan şeker pancarları tırlara şeker fabrikasına götürüldü.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdür Muttalip Kurt, Afşin'de şeker pancarı hasadının yüzde 70 oranında tamamlandığını söyledi.

Hurman Mahallesinde sökümü tamamlanan fakat erken yağan kar nedeniyle çiftçiler tarafından fabrikaya götürülemeyen şeker pancarlarının sevk işleminin yapıldığını ifade eden Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdür Muttalip Kurt, "İlçemizde pancar hasadını yapmaya bir buçuk ay önce başlamıştık. Şuanda pancar hasadına atına devam etmekteyiz. İlçemizde 17 Kasım’da meydana gelen yoğun kar yağışı sebebiyle sosyal medyada olsun, diğer medya kuruluşlarında olsun Elbistan Şeker Fabrikasının özelleşmesiyle birlikte fabrikanın şeker pancarı alımı yapmadığını ve çiftçiyi mağdur ettiği şeklinde kasıtlı olabileceğini düşündüğümüz haberlerle karşılaştık. Bu bağlamda bizde İl Müdürlüğümüzün talimatıyla ve il müdürümüzün kendi çabalarıyla ilçe müdürlüğümüz olarak gerek pancar fabrikasının yetkililerini gerek mağduriyetini dile getiren çiftçimizi bir araya getirerek sorunu çözme peşindeyiz." dedi.

Pancar alımlarının normal bir şekilde devam ettiğini dile getiren Kurt, " Ortada meydana gelen herhangi bir sorun olmamakla birlikte iklimsel koşullardan dolayı bazı aksaklıklar olduğu görülmekte. Çiftçilerimiz hasadı biran önce bitirip yeni ürünlerinin ekilmesi için tarla hazırlığını yapmak istiyorlar. Çiftçilerimizde iklimsel olarak erken yağan kar nedeniyle bir panik yaşadılar. Çiftçilerimiz mağdur olduğunu belirtse de pancar fabrikamızda belirli bir program çerçevesinde haftalık olarak randevu sistemiyle alımlarına devam etmekte. Şuana kadar ilçemizdeki pancarın yaklaşık olarak yüzde 70’lik kısmını aldıkları bilgisini aldık. Geriye kalan kısmı ise yine pancar fabrikasının programı çerçevesinde en kısa süre içerisinde alarak kampanya döneminde kapatacaklarını belirttiler. Önümüzdeki yıl itibariyle daha düzenli bir şekilde alım yapacaklarını kendilerinden duyduk. Acil olan pancarlarımızı gördüğünüz üzere tırlarımızla, kepçelerimizle yüklemelerini yapıp, buradan fabrikaya sevki sağlanıyor." diye konuştu.

Verimli bir sezon geçirdiklerini ifade eden Kurt, şunları söyledi:

"Burada sosyal medyadan şikâyetini belirten çiftçimiz İsmet Bey, gerek mahalle muhtarımız, gerek il müdürlüğümüz yetkilileri, gerek pancar fabrikasının yetkilileriyle çalışmaya devam ediyoruz. İlçe müdürlüğü ve il müdürlüğü olarak bundan sonraki işin devamında takipçisi olacağız. Pancar fabrikasıyla da devamlı koordineli bir şekilde sezonu kapatmak amacında ve umudundayız. Bu yıl da ciddi bir verimimiz var."

Afşin'e Bağlı Hurman Mahallesinde tarlasına şeker pancar eken çiftçi İsmet Özdemir, "Geçtiğimiz günlerde havalar birden soğudu ve yoğun bir kar yağışı gerçekleşti. Sökümünü yaptığımız pancarlar kar altında kaldı. Şuanda devletimiz, hükümetimiz ve Mutlucan Şeker Fabrikası'nın yetkilileri yanımızda oldu ve tarlada kalan pancarların fabrikaya götürülmesi için çalışma yapıyor. " dedi

- "Gelecek yıl da pancar ekeceğim"

Kar yağınca paniğe kapıldığını ve sosyal medyada paylaşım yaptığını dile getiren çiftçi Özdemir, " Şimdi yapılan işleri takdir ediyorum. Tarım ve Orman Müdürlüğü il ve ilçe müdürlüğü, şeker fabrikası yetkililerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra ortak çalışacağımızı ifade etmek istiyorum. Pancar yine ekeceğim. Kar altında kalmıştı, korkmuştum ama bir sorun olmadı. Devletimiz, hükümetimiz yanımızda oldu bize sahip çıktı. Bundan sonra da kar yağmaz inşallah, tüm çiftçilerimiz pancarlarını fabrikaya teslim ederler. Kar altında kalan pancarların kaldırılması için Afşin Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Şeker Fabrikamız kamyon ve tır gönderdiler. İş makineleri ile pancarlar yükleniyor. Bir sorun yok"

Hurman Mahallesi Muhtarı Hikmet Hurmanlı, "Bu yıl kar, yılbaşında önce yağdı ve bizi biraz hazırlıksız yakaladı. Şuanda devletimiz, hükümetimiz bizlere tırlar, kepçeler gönderdi ve tarlada kar altında kalan şeker pancarlarımızın fabrikaya götürülmesini sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanımızdan bölgedeki çiftçiler olarak, önümüzdeki yıllarda kullanabileceğimiz Afşin pancar kantarının açılmasına destek olmasını istiyoruz. Buradan pancarları fabrikaya götürüp tarttırmak çiftçiye ayrı bir yük oluyor. Bu sorunumuzun da çözülmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Mutlucan Şeker Fabrikası Ziraat Bilim Yetkilisi Emer Mert ise, "Şeker fabrikası olarak pancar alımlarımızı belli bir program dâhilinde yapıyoruz. Fabrikamız şeker pancarını işlemekte. Oluşan aksaklıkları çiftçilerimiz ve yetkililerimiz ile birlikte el birliğiyle gidermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi