Ceyhan Nehri üzerinde Enerjisa tarafından yapılan Kandil Enerji Grubu Projesi içerisinde yer alan Kandil Barajı’nda su tutulmaya başlandı. Elektrik üretimi için gerekli olan su kotuna ise 72 ila 90 gün arasında ulaşılacağı tahmin ediliyor.
Kandil Barajı'nın su göleti alanında kalan arazi ve evlerin boşaltılması için daha önce köy muhtarlarına ve vatandaşlara tebligatta bulunulurken, barajda su tutulmaya bugün itibarı ile başlandı.
50 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğünü ifade eden AK Parti Ekinözü İlçe Başkanı Kamil Ayrılmış, Enerjisa yetkililerine teşekkür ederek, “Devletimize ve milletimize hayırlı olsun” dedi. Barajların yapılmaya başlandığı günden bu zamana karar yüzlerce Ekinözülü gencin iş sahibi olduğunu, ilçeye ekonomik anlamda katkı sağlandığını belirten Ayrılmış, şunları söyledi:
“Kandil Enerji Grubu Barajları içerisinde yer alan Kandil Barajı’nda elektrik üretimi amaçlı su tutulmaya başlandı. Yakın bir zamanda barajdan elektrik üretimi de başlayacak. 1960’lı yıllarda söz verilen bu devasa projenin, AK Parti döneminde yapılmış olması bizleri onurlandırıyor. 50 yıl sonra söz verilen barajın yapılması ve elektrik üretimine hazırlanması, ilçemiz adına önemli bir gelişme. Artık Ekinözü ilçemizde ülkemize elektrik veren bir merkez haline geliyor. Diğer barajların da devreye girmesi ile birlikte Ekinözü’nden ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacak. Barajların yapımı sırasında ise yüzlerce gencimiz iş sahibi oldu, ilçemize ekonomik olarak katkı sağladılar. Bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı Enerjisa yöneticilerine çok teşekkür ediyor ve katkılarının devam edeceğine inanıyorum. barajın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
210 MW kurulu güce sahip olan Kandil Barajı’nda tahmini olarak 3 ay içerisinde elektrik üretimi başlayacak. Üretilen elektriğin enterkonnekte hatta aktarılmasını sağlayacak olan 90 kilometrelik enerji iletim hattı ise 2012 yılı içerisinde döşenmişti. Kandil Barajı’nda üretilen elektrik, Afşin-Elbistan B Termik Santrali şalt sahasına aktarılarak, buradan ulusal enerji ağına bağlanacak.
Editör: Haber Merkezi