Enerjisa tarafından Ceyhan Nehri üzerinde yapımına başlanan ve bu kapsamda 2009 yılında inşaat çalışmaları başlayan Kandil Barajı üretime hazır hale getirildi.
İnşaat ve montaj çalışmaları tamamlanan barajda inceleme yapan Enerji Bakanlığı, barajın üretime geçebilmesi amacıyla son kontrolleri ve denetimleri gerçekleştirdi. DSİ, TEİAŞ, MTA, EÜAŞ ve Enerjisa yetkilileri, şantiye binasında bir araya gelerek, tamamlanan baraj inşaatının son testlerini birlikte yaptı. Kontrol ve kabul işlemlerini yürüten Enerji Bakanlığı İzin Heyeti Başkanı Kemal Alakuş ile ekibi, baraj inşaatının kabulü için son kontrolleri yaptı. Gerekli kontrollerin ve kabulün yapılmasının ardından Kandil Barajı’nda herhangi bir problem yaşanmadığı taktirde, bu hafta içerisinde enerji üretimine geçmesi planlanıyor. Ceyhan Nehri üzerinde yer alan Kandil Barajı, yıllık 539 milyon KW/h elektrik enerjisi üretecek.
Yapılan kontroller sonrası değerlendirmede bulunan Enerji Bakanlığı İzin Heyeti Başkanı Kemal Alakuş, “Burada Enerjisa’nın yapmış olduğu hidroelektrik santralinin son kabulünü yapmak üzere heyet olarak buradayız. Tesis son aşamaya gelmiş durumda. Bir haftadır inceleme yapıyoruz. Tesis için gerekli son testlerimizi yaptık. Diğer ilgili kurumdan arkadaşlarda buradalar. Bununla beraber bu testleri yaptıktan sonra tesisimizi işletmeye açacağız. Tabi Ceyhan Nehri bereketli bir nehir. Yıllardır Çukurova’yı besleyen ve bölgemize hizmet veren bereketli bir nehrimiz. Yani Rabbimizin bereketinin, rahmetinin mühendislik bilgileri ile enerjiye dönüştüğü bir noktadayız. Bu vesile ile bu tesisimizin son kontrollerini yaptıktan sonra ülkemize, memleketimize kazandırmış olacağız. Burada Enerjisa olarak Türkiye’nin enerjideki yatırımları çok ciddi bir ivme kazandı. Çok ciddi bir özel sektör gelişti. Enerjisa bu projeyi çok kısa bir sürede yaptı. Bundan dolayı yapımcı firmamıza da teşekkür ediyorum” dedi.
Enerjisa Proje Müdürü Erdem Çörekçioğlu ise, Ceyhan nehri üzerinde 4 projelerini hayata geçirmenin mutluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “4 yıl önce başladığımız projemizde nihayetine gelmiş bulunuyoruz. Bizim Kandil Barajı Ceyhan Nehri zerindeki dördüncü projemiz. İlk üç projemiz üretime başladı. Kandil Barajı da bugün yarın üretime başlayacak” diye konuştu.
Yılda 539 milyon KW/h enerji üretimi yapılacağını kaydeden Çörekçioğlu, “Yaklaşık olarak 14,5 kilometre karelik bir rezervuar alanımız var. Bu bölgenin rezervuarı da en büyük projelerinden bir tanesi. Enerjisa’nın toplam da 2015 yılına kadar 5 bin megavat kurulu gücü hedefi var. O hedefte de önemli bir kilometre taşı olacak bu baraj. Ortalama en pik dönemde bin 500 işçi çalıştı bu projede. Yüzde 40’ı yöre halkı çalıştı. O anlamda da önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Bölgede 46 kilometre kare yol yaptık. Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan ilk yeniden yerleşim bölgesini yaptık Soysallı köyümüzde. Bu amaçla bu anlamda hem sosyal açıdan, hem de ülke ekonomisine katkı açısından önemli bir projeyi gerçekleştirip bitirdiğimizi düşünüyoruz. Katkınız içinde hepinize teşekkür ederiz” dedi
Editör: Haber Merkezi