Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bir yıl önce kurulan suç analiz merkezi suçların ve suçluların suç haritasını çıkarıyor.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Suç Analiz Bürosu işlenmeden suçu önlemek, risk altındaki bölgeleri tespit etmek için gibi çalışmalarına başladı. İstatikçilerden oluşan ekip en karmaşık vakaların çözümüne katkıda bulunuyor. Birbirinden zor cinayetler, hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarını çözmek için oluşturulan ekip, olayların oluşuna, zamanına, kim tarafından işlendiğine, nasıl işlendiğine hatta olay işlenirken hava durumuna kadar inceliyor.
Polisin yaptığı işi daha da şekillendiren Suç Analiz Bürosu, suçluların hangi yöntemi kullandığını, suçu nasıl işlediğini belirliyor. İncelenen bu veriler, önleyici hizmetler ekiplerine, sivil ekiplere ve güven timlerine aktarılıyor. Suç bakımından 116 bölgeye bölünen Kahramanmaraş’ta başı çeken suç ise hırsızlık olarak kaydedildi. Suç analiz bürosunun devreye girmesi ile ekiplerin bu suçluları yakalaması ise daha da kolaylaştı.
Geçen yıl kurulan merkez özellikle dolandırıcılık olayları çözmekte çok işe yaradı. 2013 yılının Şubat ayında lokantalara sipariş vererek dolandırıcılık yapan zanlı yürüyüşünden ve sigara içmesinden çözüldü. Şubat ayında meydana gelen olay ve çözümü ise şöyle gerçekleşti:
Lokanta ve diğer iş yerlerine sipariş vererek gelen kişileri dolandıran şahsı deneyimli polisler yürüyüşünden tanıyarak yakaladı. Kahramanmaraş polisi, son dönemde lokanta tarzı iş yerlerine sipariş verilip daha sonrada gelen kişilerden para üstünü alarak kayıplara karışan kişileri tespit ederek gün yüzüne çıkardı. Deneyimli polisler, dolandırıcılık olaylarını büyükşehirdeki meslektaşlarından bile hızlı çözerek buldu.
Editör: Haber Merkezi