Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Çok üzüldüm sanki buna, bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum" dedi.
Bakan Çağlayan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen
"İhracatın Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, iş adamlarının yeni yatırım yapması için düşük faizli kredilere ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı faizin düşmesini istediğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin artık eskisi gibi olmadığına dikkati çeken Çağlayan,
"Arkadaşlar beni Hans'ın, George'un istihdamı değil, Ali'nin, Veli'nin, Mehmet'in istihdamı ilgilendiriyor. Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Çok üzüldüm sanki buna, bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum" diye konuştu.
Çağlayan, ihracat hedeflerinin yakalanması için iş adamlarına yurt dışı fuarlara gidişlerde bakanlığının destek verdiğini anlattı.
Türkiye'nin 241 gümrük bölgesine mal sattığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
"Son 4 yılda küresel krizin başlamış olduğu dönemle beraber, sizlerle temaslar kurmasak, sizlerle birlikte planlı programlı seyahatler gerçekleştirmesek, yurt dışı fuarlardaki masraflarınızın yüzde 75'e kadarını bakanlığım karşılamamış olsaydı, biz bu ihracat rakamını yakalayamazdık. İhracatımızda dünya konjöktürünün gidiş istikametinde maalesef kayıplarla karşı karşıya kalırdık. 4 yıllık pazar araştırmasının ihracatımıza getirdiği katkı 42 milyar dolardır. 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün çeşidiyle ihracat yapan ve ihracatının yüzde 90'ından fazlası sanayi üretimi olan bir ülkeyiz."
-AB'ye tepki-
AB'nin Türkiye hakkındaki tutumunu da eleştiren Çağlayan, AB'ye karşı bir bakan olmadığını, ancak yapılan bazı uygulamaların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
AB'nin serbest piyasa ekonomisini eleştiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O kadar demokrat ki bunlar, benim aracıma da kota koyuyorlar. Gerek ikili, gerek transit geçiş kotası almak için dibimiz çatlıyor, alnımız çatlıyor. Her yıl ülkelerle oturup '5 bin araç, 10 bin araç kota ver' diye adeta yalvarıyoruz. Yetmiyor ileride bir daha istiyoruz. Zaman zaman Başbakanımız devreye giriyor, Cumhurbaşkanımız devreye giriyor. Bu nasıl adalet, bu nasıl insan hakları- Malı serbest dolaşamaz, insanı serbest dolaşamaz. Bunun adı serbest piyasa ekonomisi. Sevsinler senin serbest piyasa ekonomini. Eğer buysa tüm dünyaya sesleniyorum, sadece Avrupa'ya değil. Gelin karşılıklı kaldıralım kotaları. Ama bir tane babayiğit çıkmadı karşımıza. Çıksın bir ülke desin ki 'ben girene çıkana karışmıyorum'. Vaziyet bu."
-İş adamının seyahat hakkı-
İnsan hakları ve demokrasi olan bir bölge ve ülke topluluğunun, iş adamının seyahat hakkını kısıtlayamayacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, "Türkiye'ye, Türk insanına ve sizlere vizeyle geçiş imkanı verirken, Kanada, Güney Kore, Japonya, Brezilya'ya vizesiz kendi ülkesine geçiş hakkı veriyor. Bunun cevabı ne biliyor musunuz- ahlaksızlıktır, terbiyesizliktir. Başka bir şey değildir" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, daha sonra ihracatta başarılı firmaların temsilcilerine plaketlerini verdi.
Programa, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Şükrü Kocatepe, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve iş adamları katıldı.
Editör: Haber Merkezi