Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'deki adliyelerle, İsveç adliyeleri arasında kurulan dostluk köprülerinin, hukuk alanında büyük meyveler verdiğini ifade ederek, Türkiye'de hukuk sistemine uygun ve yararlı görülen öneri ve tavsiyelerin hayata geçirilmesi için ortaklaşa seminerler düzenlendiğini kaydetti.
Kahramanmaraş Adliyesi'nin Seminer salonunda, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü ve İsveç Ulusal Mahkeme İdaresi işbirliği ile 'Hukukta Uyuşmazlık Çözüm yolları, İsveç'te Uzlaştırma Müessesi ve Türk Hukukunda Benzeri Uygulamalar" konulu seminer düzenlendi.
Seminere katılan Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, burada yaptığı konuşmasında, "Söz konusu seminer programı Bakanlığımız ile İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi arasında 2007 yılından beri başarı ile devam eden İkili İşbirliği projesinin bir faaliyeti olarak gerçekleştirilmektedir. Adalet Bakanlığı ile İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi arasında 'İdari İstinaf, Adli İstinaf, Yargı- Medya İlişkileri, Mahkeme Yönetimi Sistemi ve Çocuk Ceza Adaleti' ana başlıkları altında onlarca faaliyet gerçekleştirilmiştir ve gerçekleştirilmeye devam etmektedir'" dedi. Yapılan faaliyetlerin, 'Mahkeme Yönetimi' ana başlığı adı altında yer aldığını kaydeden Kaynak, "Aydın Adliyesi ile İsveç Nakka Mahkemeleri arasında kurulan dostluk köprüsünü hukuk alanında büyük meyvelerinden biridir.
İsveç ikili İşbirliği programı çerçevesinde öncelikle gerçekleştirilen 'Kardeş mahkeme','Hukukta uzlaşma' yani 'Sulhe Teşvik' ve 'Adliyelerde İdari Görevlerin, İdari Personele Devri" konularında iki ülke hakimleri tarafından yapılan ikili işbirliği uygulamaları hakkındaki rapor hazırlanmıştır. Daha sonra bu rapor Bakanlığımız üst düzey yöneticilerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ve Bakanlığımızın ilgili tüm birimlerine sunulmuş ve tartışılmıştır. Raporun sunumundan sonra, ülkemiz hukuk sistemine uygun ve yararlı görülen öneri ve tavsiyelerin hayata geçirilmesi için, örneğin İsveç Hukuk Mahkemelerinde başarı ile uygulanan 'hukukta uzlaşma' yani 'sulhe teşvik' uygulamalarının ülkemizde tanıtılması ve bu konuda Türk hukuk uygulayıcıları arasında farkındalık oluşturulması için bugün katıldığımız seminerler zinciri icra edilmeye başlanmıştır" diye konuştu.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaları da değerlendiren Kaynak, şunları söyledi:
"Anneler Günü öncesi Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan elim terör olayı nedeniyle hayatını kaybeden 46 vatandaşımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı yaralılara geçmiş olsun diliyorum. Geçmişte olsa tüm annelerin anneler gününü kutluyorum. Onlar biz erkeklere göre, daha imtiyazlı bir sınıf. Onların bütün yılları, bütün yıllarını mutlu ve sağlıklı geçmesini temenni ediyorum."
Seminere Kaynak'ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Baro Başkanı Metin Doğan, yargı mensupları ve avukatlar da katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi