Kahramanmaraş Sağlık Müdür İlker Çitil, 112 Acil Servis'e gelen çağrıların yüzde 1'inin gerçek, yüzde 99'unun asılsız çıktığını söyledi.
Çitil, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen 4 adet Acil Yardım Ambulansı'nın tanıtımında yaptığı konuşmada, 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nde 491 kişinin hizmet verdiğini ifade söyledi.
Bazı vatandaşların farklı taleplerle 112'yi meşgul ettiğini belirten Çitil, şunları kaydetti:
"112 Komuta Kontrol Merkezi'ne günlük 4 bin 500 yıllık 1 milyon 500 bin civarında çağrı geliyor. Bu çağrıların yüzde 1'i gerçek, yüzde 99'u asılsız çıkıyor. 112 boş yere meşgul edilmesin. Bakanlığımız bu asılsız ihbarların önün geçmeye çalışıyor. Aranan numaralar artık kontrol merkezinde de gözüküyor. Kimin nereden aradığını görüyoruz. Artık bu kişilere yasal işlem yapmaya başladık."
Vatandaşların yeni aldığı telefonunu denemek için bile 112'yi aradığını anımsatan Çitil, bu tür asılsız aramaların bir vatandaşa geç ulaşmaya, ya da ölümüne neden olabilecek sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.
Çitil, kent genelinde 39 adet acil yardım ambulansı bulunduğunu belirtti.
Kar paletli ambulansla 2012 yılında 34 vakaya ulaştığını anlatan Çitil,
"Sağlık Bakanlığı'mız bugün de 2 adet panelvan, 1 adet 4 yataklı ve 1 adet yoğun bakım ve bir adet de kar paletli ambulans olmak üzere 4 ambulans teslim etmiştir. Yine 2012 yılında 61 kişinin tedavisi, uçak ve helikopter ambulansla sağlanmıştır ve 112 ekiplerimiz 897 hastayı il dışına tedavi amacıyla sevk etmiştir" dedi.
Çitil, kent genelinde 30 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bulunduğunu sözlerine ekledi.
Ambulansların tanıtım törenine, Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, Kahramanmaraş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kamil Türkmen ile diğer ilgililer katıldı.
Editör: Haber Merkezi