Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, cep telefonlarına gönderdiği kısa mesajla çiftçilere zirai danışmanlık hizmeti veriyor.
Çiftçilere özel hazırlanan uygulamayla, üreticilerin yaşadıkları sorunların asgariye düzeye indirilmesi hedefleniyor.
İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin imkanlarından en iyi şekilde faydalanmak istediklerini belirtti. Bu kapsamda, çiftçilere yönelik "kısa mesaj" uygulaması başlattıklarını belirten Emiralioğlu, şunları kaydetti:
"Özellikle çiftçilerimizi teknik konularda aydınlatmaya çalışacağız ve hatırlatmalarda bulunacağız. Erken uyarı sistemleri ile çiftçilere kritik 'don' günlerini bildirmemiz gerekiyor. Örneği, iç kurdu veya bağda külleme gibi değişik hastalıkları ilgili ne zaman ilaçlama yapmaları gerektiğini çiftçilere duyurmamızı sağlıyor. Böylece yapılması gereken konuları, cep telefonlarına kısa mesaj atarak onları direk kendilerine her hangi bir aracı olmaksızın bilgilendirmiş oluyoruz."
-"Erken uyarı sistemi gibi çalışacak"-
Emiralioğlu, çeşitli hastalıklar konusunda uyarı ve duyuruların bu şekilde yapılacağını belirterek, "Bu şekilde üretimde yaşanan sorunları bir nebze olsun çözmüş olacağız. Aslında bir nevi eğitim desteği şeklinde de değerlendirebiliriz. İlaçlama, budama, hasat gibi konularda yaygın bir şekilde bilgi vermeye çalışacağız. Bunun yanında bu sistem erken uyarı gibi çalışacak" diye konuştu.
İl genelindeki bütün çiftçilere ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Emiralioğlu, iletişim kaydı bulunmayan ve hizmetten yararlanmak isteyen üreticilerin de müdürlüklere başvuru yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
-"Bilgi ve teknoloji toprağa indirilmelidir"-
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan ise bilgi ve teknolojinin tarım sektöründe kullanılmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Bitkisel ve hayvansal üretimde erken uyarı yönteminin önemine değinen Temizkan şunları kaydetti:
"Bilgi ve teknoloji toprağa indirilmelidir. Böylece hem üretim artmış hem de kalite ön plana çıkmış olacak. Dolayısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bu uygulamayı sistemli bir şekilde bütün çiftçilerimizi kapsayacak şekilde devam ettirmelidir. Böylece çiftçimizin karşılaşacağı büyük sorunların önüne geçilmiş olunacaktır."
Hacı Mustafa köyünde yaşayan Halit Taşçı ise yaklaşık 25 yıldır çiftçilikle uğraştığını belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çeşitli konularla ilgili cep telefonuna kısa mesaj gönderdiğini ifade etti.
Mesaj sayesinde her konuda bilgilendirildiklerini anlatan Taşçı, "Bugün arazide gübreleme yapıyorum. Birkaç gün önce bu konuda bir uyarı gelmişti. Hemen tarlaya giderek çalışmaya başladım. Nasıl ve hangi gübreyi atacağımızı bize iletiyorlar. Çok memnunum" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi