Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş'ın 1 milyon 41 bin olan nüfusunun sadece 22 bin kişilik kısmının SGK kapsamı dışında kaldığını belirterek, "Sanayimizdeki gelişme, sigortalı işçi sayısına yansıdı" dedi.
SGK Kahramanmaraş İl Müdürlüğü'nü ziyaret eden Pakdil, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içerisinde Kahramanmaraşlı 8 şirketin bulunduğunu belirterek, "Yıllık cirosu 2,5 milyar dolar olan Kahramanmaraş ilinin sanayisi, 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye genelinde ise sanayide istihdam edilenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 5 oranında artarak, 5 milyon 30 bin kişi ile tarihi zirvesine yükseldi. Kahramanmaraş'ta 35 adet sanayi kolunda sayıları 500'e yaklaşan sanayi tesisi ve sayıları 700'e yaklaşan küçük işletmeler bulunmaktadır. Sanayimizdeki gelişme sonucunda 2011 yılında 178 bin 400 olan aktif sigortalı sayısı şu anda 192 bin 945'e yükselmiştir" diye konuştu.
Gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisinin toplumun sosyal güvenlik kapsamında olması olduğunu kaydeden Pakdil, kentteki emekli sayısının da 79 bin 662'ye yükseldiğini ifade etti. SGK'lıların il nüfusuna oranının yüzde 75,72 olduğunu dile getiren Pakdil, bu oranı yüzde 90'Lara çıkarmak istediklerini işaret eden Pakdil, "Yeşil kartlıları da dahil ettiğimizde 1 milyon 41 bin insanımız sosyal güvenlik kapsamındadır. Sadece 21 bin 810 kişi sosyal güvenlik kapsamı dışında kalmaktadır. Bu rakamlar oldukça sevindirici sonuçlardır" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş'taki işletme sayısının 35 bin 146 olduğuna dikkat çeken Pakdil, bu rakamı daha da artırmak için küçük işletmelere destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Küçük işletmelerin krizlere daha dayanıklı olduğunu kaydeden Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkar ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkarın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Sosyal sigortadan yoksunluğa yol açan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında toplumsal bilincin arttığını görüyoruz. Bunun yanı sıra fiili denetim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, bireysel emeklilik sisteminin teşvik edilmesi sosyal güvenlik sistemimizi sağlamlaştırmıştır. Bu düzenlemelerin etkisiyle 2006 yılında yüzde 77,9 olan sigortalı nüfus oranının 2012 yılı sonu itibarıyla yüzde 82,8'e ulaşmıştır. Yine yüzde 47 olan kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 36.8'e gerilemiştir. Bu yıl, yüzde 84 düzeyinde olan sigortalı nüfus oranında 2018 hedefi ise yüzde 90 seviyeleridir."
 
Editör: Haber Merkezi