Kahramanmaraş olaylarında hayatını kaybeden 111 kişi anısına, öldükleri yer olan Yörük Selim Mahallesi'nde cemevi yapılıyor. 
Kahramanmaraş olaylarının 35. yıldönümü dolayısıyla Yörük Selim Mahallesi’nde anma etkinliği düzenlendi. Kahramanmaraş’ta yaşayan ve şehir dışından gelen vatandaşlar Erenler Kültür Derneği önünde toplandı. Burada slogan atmamaları konusunda uyarılan vatandaşlar, daha sonra grup halinde cemevi yapmak istedikleri arsa önüne yürüdü.
Önceki yıllara göre sakin geçen ve ilk kez ölenlerin hayatını kaybettikleri yerde anıldığı programda, dosyaların yeniden açılması ve suçluların ortaya çıkartılması istendi. Gülbankların okunup, deyişlerin getirildiği programda konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, şöyle konuştu:
“Biz diyoruz ki bu dosya yeniden açılacak. Maraş katliamı, Dersim katliamı, Koçgiri katliamı, Madımak katliamı bu dosyalar yeniden açılacak, bu yargılamalar yeniden yapılacak. Bugün Maraş katliamının Uludere’den, Sivas katliamının Zilan katliamından hiçbir farkı yoktur. Bu ülkede ötekilere yürütülmüş olan katliamda zihniyet ortaktır. İnkarcıdır, tekçidir, ırkçıdır, gericidir, faşisttir. Burada yapılan anma insani, vicdani, hukuki bir anmadır. Biz bu anmayı yapmazsak Kerbela bizden davacı olur. Biraz önce sayın yetkililer yürüyüş yaptığımız takdirde dava açılacağını söylediler. Açın bu davalar açılsın. Bir yüzleşelim. Yürüyen mi haklı, yürümeyi engelleyen mi haklı bir görelim. Biz haklıyız, biz haklılığımızı tarihi mirasımızdan, Pir Sultan Abdal’dan, Pir Seyit Rıza’dan, Şah Hüseyin-i Kerbela’dan alıyoruz dostlarım. 35 değil, 335 yıl geçse de yine buraya geleceğiz. Bu anmayı yapacağız.”
Erenler Kültür Derneği Şube Başkanı Müslüm İbili de Kahramanmaraş olaylarında Alevi ve Sünni vatandaşların birlikte katledildiğini söyledi. Kin ve nefret duygularını kaşımak için toplanmadıklarını ifade eden İbili, “1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevi’siyle Sünni’siyle insanları katleden gerçek katillerin yargılanmasını sağlamak için, katliam dosyalarının yeniden açılması, suçluların bulunması ve yargılanmasını sağlamak için buradayız. Ne yarayı kaşımaya, ne de kin ve nefret duygularını körüklemek için ne de barış sürecine gölge düşürmek için toplanmadık. Biz bugün burada 35 yıl önce bu topraklarda katledilen canlarımızı anmaya, onları özlediğimizi, onlarsız hayatın ne denli çekilmez olduğunu anlatmak için buradayız” diye konuştu.
Diğer Alevi dernek temsilcilerinin de duygularını dile getirdiği programda, daha sonra bir iş makinesi cemevinin yapılacağı alanın çevresinde bulunan duvarda temsili yıkım gerçekleştirdi. İlerleyen günlerde temeli atılacak olan cemevinin gelecek yıl açılması için çalışılacağı bildirildi.

HELİKOPTER DESTEKLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ
Öte yandan, anma programı öncesinde olası provokasyonların önüne geçmek için geniş güvenlik önlemleri alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gönderilen bir polis helikopterinin de havadan destek verdiği çalışmalarda, kentin tüm giriş ve çıkışlarında uygulama noktası oluşturuldu.
Kahramanmaraş-Kayseri, Kahramanmaraş-Gaziantep ve Kahramanmaraş-Adana karayollarının şehre giriş kısımlarında güvenlik önlemleri alan polis ve jandarma ekipleri, kente giren her aracı ve vatandaşları kontrol etti.
Editör: Haber Merkezi