Ateş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, alınan kararı doğru bulmadıklarını söyledi. Yasaklamalarla hiçbir yere varılamayacağını ifade eden Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ünal Ateş, demokratikleşmenin yolunun konuşmakla, tartışmakla açılabileceğini belirtti. Maraş olaylarıyla yüzleşmekten kaçınılmaması gerektiğini işaret eden Ateş, şunları söyledi:
"Darbelerle yüzleşmekten bahsedenler, bu ülkedeki anti demokratik uygulamalarla yüzleşmekten bahsedenler, niyeyse konu Maraş olduğunda, Maraş olaylarından yüzleşmekten kaçıyorlar. Bu hem Alevileri üzüyor hem de bir Maraşlı olarak, Maraş'ın bir evladı olarak, Maraş'ı seven bir insan olarak bizleri rahatsız ediyor. Çünkü Maraş olaylarını tüm Maraş'a mal etmek yapılabilecek en büyük haksızlık diye düşünüyoruz biz. Bu kentte yaşayan birçok kardeşimiz, hatta bunu yüz binlerle ifade edebilirsiniz bu olaylardan sorumlu değiller, bu olayların suçlusu da değiller. Peki haksız yere bu insanlar niye suçlanıyorlar yıllardan beri. 34 yıldan beri Maraş'ın üzerinde bir kara leke var. Bu lekenin kaldırılması lazım. Bizim temennimiz sadece bu yönde."
Maraş olaylarıyla ilgili olarak Tbmm tarafından Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini dile getiren Ateş, "Bizim yapacağımız anma etkinliği burada kargaşa çıkarmak amacıyla yapılan bir şey değil ya da dışarıdan gelen insanlar buradaki insanlara karşı herhangi bir şey söyleyecek değiller. Bizim taleplerimiz çok insancıl ve demokratik talepler. Biz diyoruz ki Maraş'la ilgili dosyalar açılabiliyorsa tekrar açılsın, açılamıyorsa bir Meclis araştırması yapılsın ve bu olayların gerçek failleri ortaya çıkarılsın. Gerçek failler ortaya çıksın ki haksız yere suçlananlar aklansınlar" diye konuştu.
Maraş'ta Aleviler ile Sünnilerin yüzyıllardır barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını anımsatan Ateş, bu kardeşliği bozmak isteyen güçlere karşı da bir olmak gerektiğini vurguladı. Federasyonun alacağı karar doğrultusunda 23 Aralık günü anma etkinliği yapacaklarının altını çizen Ateş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz o basın açıklamasını yapmak istiyoruz. Sayın valinin sağduyulu davranıp, bize gerekli ortamı sağlayacağından ümitliyim. Basın açıklaması yapılacak, şekli ve yöntemi konusunda federasyonumuzun alacağı kararı bekliyoruz. Federasyonumuzun alacağı karar bize tebliğ edildiği andan itibaren o anma etkinliği ve basın açıklaması mutlaka yapılacak
Editör: Haber Merkezi