Üç yıl önce Kahramanmaraş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üç farklı bölgede başlatılan kivi yetiştiriciliği deneme parsellerinde, ticari manada üretim yapılarak Kahramanmaraş kivisi piyasada yerini aldı.

Kahramanmaraş'ın özellikle güney ve batı kısmında kalan bölgeler kivi yetiştiriciliği açısından uygun olduğu iklim verilerine sahip. Sır barajı havzasından Andırına kadar olan bölgede kivi yetiştiriciliği acısından bir potansiyel oluşturuyor.

Bölgedeki hava oransal nemin yüksekliği diğer meyve türlerin yetiştiriciliğini kısıtlayan en önemli faktördür. Bu bölgelerin boş bırakılmaması gerekiyordu. Ve Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bu bölgede Kiviyi alternatif olarak denemeye uygun bulunuldu ve deneme sonuçlarını verdi. Kahramanmaraş kivisi piyasada yerini aldı.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ''Kahramanmaraş birçok ürünün başarı ile yetiştirilebildiği ender bir bölge, ilimizin bazı bölgelerinde meyve üretim yetiştiriciliğini kısıtlayan faktörlerden dolayı bu bölgelerimize alternatif ürünler girdirme amacı ile çalışma başlattık bu vesile ile kivi yetiştiriciliğini öncelik olarak Fatih Mahallesi, Suluyayla ve efirağzı olmak üzere bu üç bölgede yaygınlaştırmayı hedefledik. Üç sene önce kurduğumuz bu bahçelerde şimdi ticari manada üretim yapılıyor, Çiftçilerimiz kivi yetiştiriciliğinden şu ana kadar memnunlar. Kivi deneme bahçelerini gezdiğimizde verimin ve kalitenin yüksek olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. İlerleyen zamanlarda kivi yetiştiriciliğine uygun olan bölgelerimizde fidan dikimlerimiz devam edecektir, bu konuda müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından sahada çiftçilerimize her türlü teknik desteği vereceğiz. “dedi.

Editör: Haber Merkezi