banner491
banner494

Kahramanmaraş, Gözünü Brezilya Pazarına Dikti

Avrupa'da yaşanan ekonomik daralma nedeniyle yeni pazar arayışına giren Kahramanmaraşlı iş adamları, yılın ilk 9 ayında Brezilya'ya ihracatını yüzde 130 artırdı.

Kahramanmaraş, Gözünü Brezilya Pazarına Dikti

Avrupa'da yaşanan ekonomik daralma nedeniyle yeni pazar arayışına giren Kahramanmaraşlı iş adamları, yılın ilk 9 ayında Brezilya'ya ihracatını yüzde 130 artırdı.

08 Ekim 2012 Pazartesi 09:29
531 Okunma
Kahramanmaraş, Gözünü Brezilya Pazarına Dikti
banner474

Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden biri olan Kahramanmaraş özellikle tekstil sektöründeki üretimiyle dikkat çekiyor. Kentte 35 sektörde 500 sanayi tesisinde 3 milyar doları aşan sanayi üretimi gerçekleştiriliyor. Özel sektörde yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edildiği Kahramanmaraş'ta Türkiye ipliğinin yüzde 35'i, kumaşın yüzde 10'u üretiliyor. Kent, ayrıca metal mutfak eşya sektöründe de lider durumda bulunuyor.

Son 5 yılda 3,5 milyar dolar özel sektör yatırımının hayata geçirildiği Kahramanmaraş'ta iş adamlarının hedefi, 2023 yılında yıllık 5 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilmek. Bu amaçla ihracatını her yıl artıran kentteki iş adamları, farklı pazar arayışlarında da başarılı oluyor.

Özellikle Avrupa'da yaşanan ekonomik daralma nedeniyle kendisine yeni rota belirleyen Kahramanmaraşlılar, 2012 yılında Brezilya'ya yaptığı ihracat artışıyla gözünü adeta bu ülkeye dikti. Kahramanmaraş'ta yılın ilk 9 ayında bu ülkeye gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 130 artarak 52,9 milyon dolara ulaştı. Aynı ülkeye eylül ayında yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 125 artarak 7,2 milyon dolar oldu.

Kahramanmaraş'ın eylül ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,8 artarak, 71 milyon 704 bin dolar olarak gerçekleşti.

-Yeni partner Brezilya-

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar ve yeni market arayışlarının devam edeceğini belirtti. Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en çok sanayileşmiş 9 kentinden biri olduğunu aktaran Karaküçük, "Ülkemizin en önemli ekonomilerinden biriyiz. Sürekli üretimi ve yatırımı düşünen genç, dinamik bir müteşebbis grubuna sahibiz. Dolayısıyla üretmeye ve yeni pazarlar aramaya devam edeceğiz" dedi.

En büyük pazarlarının Avrupa olduğunu, fakat son yıllarda bu bölgede yaşanan ekonomik daralmanın ihracatçıları yeni pazar arayışına yönelttiğini vurgulayan Karaküçük, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızın bunda da başarılı olduğu kanaatindeyiz. Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracat kısmen düşse de bu farkı diğer bölgelere yaptığımız ihracatla kapatıyoruz. Özellikle Brezilya bizim yeni partnerimiz oldu. Yılın ilk 9 ayında bu ülkeye yaptığımız ihracat geçen yıla göre yüzde 130 arttı. Brezilya'ya iplik ve kumaş ihracatı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu ülkede yürütülen anti damping soruşturması Türkiye lehine sonuçlandı. Bu da bizleri gelecek açısından umutlandırdı."

-"Her ülkeye gireceğiz"

Her ülkeyi bir pazar olarak değerlendirerek ürettikleri ürünleri buralara sokmaya çalıştıklarının altını çizen Karaküçük, "Bizim düşüncemiz şu. Her ülkeye gireceğiz. Çünkü eğer ürettiğimizi satarsak ülkemiz ve şehrimiz kalkınır. Dolayısıyla krizden korkmuyoruz. Elbette tedbir almak zorundayız, ancak bugün dünyada gelişen bölgeler var. Başta Güney Afrika, Uzakdoğu, Afrika ve diğerleri... Bütün pazarları masaya yatırıyoruz" diye konuştu.

Karaküçük, uygulanan para politikaları ve faizin düşmesini müspet olarak değerlendirdiklerini, ancak özel sektörün önünün açılması adına faizin biraz daha düşmesini beklediklerini kaydetti.

Son Güncelleme: 08.10.2012 09:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner490

banner457

banner372

banner492

banner432

banner464

banner373