Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte, ellerinde turuncu şemsiyelerle Kıbrıs Meydanı'nda toplandı.

Vali Ömer Faruk Coşkun eşi Sevilay Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya'nın da aralarında bulunduğu katılımcılar Atatürk Meydanı'na kadar yürüdü.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerince meydanda karşılanan katılımcılar, günün önemine dikkat çekmek adına yaklaşık bin turuncu balonu gökyüzüne saldı. Daha sonra protokol üyeleri kurumlar tarafından açılan stantları gezdi.

Vali Coşkun burada gazetecilere, alanda açılan stantların belirli bir süre daha kalacağını ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirileceğini söyledi.

Kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili çalışmaların kararlılıkla devam ettiğinin altını çizen Vali Coşkun, "2022-2025 yıllarını kapsayan kendi eylem planımızı oluşturduk. Kahramanmaraş olarak inşallah önümüzdeki yıldan itibaren ilimizin bu eylem planı çerçevesinde paydaş kurumlarımızla kararlı bir şekilde hem aile içi şiddet, hem kadına yönelik şiddet ile ilgili bütün çalışmalarımızı devam ettireceğiz." diye konuştu.

Başkan Güngör de tüm dünyanın bir insanlık suçu olan kadına şiddet hastalığıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bir kadına kalkan elin tüm insanlığa kalktığını anlatan Güngör, "Bu hastalık adeta bir pandemi gibi, evlerimize salonlarımızdaki ve ceplerimizdeki küçük pencerelerden giriyor, düşüncelerimize sirayet ediyor. Bu pencerelerin hangi manzaraya bakmasını istediğimiz ise bizim elimizde. Tek bir kadına kalkan el hepimize kalkıyor, bir kadının uğradığı şiddet iliklerimize kadar canımızı acıtıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de şehrimizdeki bu tip hadiselerin önüne geçmek maksadıyla azami gayret sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya da Kent genelindeki tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş etkinliğine gösterilen ilginin sevindirici olduğunu anlattı.

Öte yandan özel halk otobüsleri, kadınlar için bugün için ücretsiz olarak kullanıma sunulurken kentteki bir işletme ise çalışanlarına kadına yönelik şiddete hayır baskılı tişört dağıttı.

- KADEM'in hazırladığı spot film Şanlıurfa'da gösterildi

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Şanlıurfa İl Temsilciliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı, hazırlanan spot filmin gösterimi yapıldı.

İl Temsilcisi Dilşah Öztürkmen, dernek binasında yaptığı açıklamada, bu yıl "Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez" mesajıyla kadına şiddet sorununa dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Dernek olarak "Şiddetin bahanesi olmaz" sloganıyla spot film hazırlandığını ve filmin bütün televizyon kanallarından yayınlanacağını belirten Öztürkmen, "KADEM'in bu yıl verdiği mesajın amacı, özellikle son yıllarda aşk, sevgili, eş gibi kelimeleri sık sık cinayet, şiddet, ölüm gibi kelimelerle bir araya getiren hastalıklı yaklaşımların önüne geçebilmek. Medyaya yansıyan acı olaylar, özellikle şiddet mağdurlarının acıya katlanmak için çeşitli bahanelere sığındıklarını ortaya koyuyor. Oysaki sevgi, şiddet, cinayet, istismar ile yan yana gelemeyecek bir kavram. KADEM'in şiddet türlerinin yer aldığı ilişkilere odaklanan kampanyası da bu gerçekten yola çıkılarak hazırlandı." dedi.

Kadına şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu ve dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunu olduğunu vurgulayan Öztürkmen, KADEM'in kadınların onurları ile yaşayabileceği adil bir dünya inşa etme hedefine, hak savunuculuğu ve literatüre katkılarının yanı sıra toplumsal bilinç oluşumuna yardımcı kampanyalar düzenlediğini sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından "Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez" adlı spot filmin gösterimi yapıldı.

Editör: Haber Merkezi