Afşin İlçe Jandarma Komutanlığı, kış mevsiminde alınacak trafik tedbirleri kapsamında denetim yaptı.

Afşin İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Timleri tarafından yapılan kontrollerde, sürücülerin kış şartlarına hazırlıkları, ticari araçların kış lastikleri, zincir, takoz ve çekme halatı bulunup bulunmadığını denetlendi.

Trafik timleri, Afşin'e bağlı 58 mahalledeki camilere, petrol istasyonlarına, kahvehane, lokanta, internet cafe, bakkal ve berber gibi halkın görebileceği yerlere broşürler astı. Trafik kontrollerinde de yaklaşık 300 sürücüye kış şartlarında araç kullanma ve güvenlik tedbirleri konusunda broşür vererek bilgilendirme yaptı.

Sürücüleri, mecbur olmadıkça özel araçlarla karlı, yağmurlu, sisli havalarda ve buzlu yol kesimlerinde yolculuk yapılmaması gerektiği konusunda uyaran trafik timleri, bölge itibariyle özellikle kış aylarında gündüz hava durumu iyi olsa bile gece yollarda buzlanma, gizli buzlanma olabileceği belirterek, dikkatli olunması gerektiğini belirttiler.

Araçların kışlık bakımlarının yaptırılmasının hayati önem taşıdığına değinen jandarma ekipleri, alınacak tedbirler hakkında şu bilgileri verdi:

"Sürücülerimiz, mutlaka araçlarının kışlık bakımını ehli kişilerce yapılmasını sağlasın. Araçların antrifiz seviyesini kontrol ettirip, lastik basıncını kış şartlarına göre ayarlatması gerekiyor. Araçlarda zincir, çekme halatı, takoz, kar küreği, tuz, ilkyardım çantası, yangın söndürme tüpü, el feneri, camlar için küçük lastik çek çek, yedek elektrik sigortası, yedek ampul, kriko bijon anahtarı, üçgen reflektör mutlaka bulundurulması ve stepne lastiğinin sağlamlığını mutlaka kontrol ettirilmesi gerekiyor. Ayrıca karlı, buzlu, yağmurlu yol kesimlerinde ilerlerken öndeki araçla takip mesafesini daha fazla bırakılması ve bu kesimlerde ani fren yapıldığında normal şartlardan daha uzun mesafede aracın duracağı unutulması gerekiyor.

Her zaman olduğu gibi kış şartlarında da aşırı hız yapmayınız. Yapacağınız aşırı hız sizi gideceğiniz yere götürmekte çok az bir zaman kazancı sağlayacağını, ancak meydana gelebilecek bir kazada çok fazla kayıplara uğrayacağınızı hatta sizin ve aracınızdakilerin ve diğer araçlarda bulunanların canlarına mal olabileceğini unutmayınız. Şu sözü hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. 'Geç geldi desinler, hiç gelmedi demesinler.' Bilmediğiniz ve ilk defa gittiğiniz yol kesimlerinde ilerlerken ani ve beklenmedik "gizli buzlanma gibi" durumlarla karşılaşabileceğinizi unutmayınız. Böyle yol kesimlerine geldiğinizde arkadan gelen araçları da uyarmak için dörtlü flaşör lambalarınızı yakın. Şehirlerarası yolculuk yapacağınızda yolun kapanabileceğini, bir süre yolda mahsur kalabileceğinizi düşünerek aracınızda en az bir günlük kumanya, su, battaniye vs. bulundurunuz. Bu süre zarfında aracınızın kaloriferlerine ihtiyacınız olacağından, yakıtınızın bu tür yolculuklarda ful olmasına özen gösteriniz unutmayınız ki yakıtı olmayan bir aracın kaloriferleri hiçbir işe yaramaz."

Ekipler, trafik kazalarının yaşanmaması amacıyla yaptıkları denetimlerin daha sık uygulanacağını, bu uygulamalarla sürücülerin trafikte duyarlılık bilincini arttırılması ve yaşanabilecek trafik kazalarının önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi