Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Gaziantep Şube Müdürü Coşkun İyisabancı ve Elbistan Müftüsü Abdüssamet Pat tarafından birlikte organize edilen ekmek israfı konulu seminerde, Elbistan ve çevresinde görev yapan bayan Kur’an Kursu öğreticileri bilgilendirildi.
Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Gaziantep Şube Müdürü Coşkun İyisabancı’nın konuşması ile başladı. İyisabancı, Türkiye’de her gün 6 milyon ekmeğin israf edildiğini ifade ederek, “İsrafın mali noktasına baktığımızda her yıl 2,1 milyar adet 250 gram ekmeğimizin israf edildiği görülmektedir. Bunun maliyeti ise 1,5 milyar liradır. 1,5 milyar lirayla, orta boyutta 80 tane hastane veya 500 tane okul yapıldığı düşünülürse, işin mali boyutunun nerelere varacağını tahmin edebiliriz” dedi.
TMO Elbistan Ajans Amiri Seyit Meşe’nin de hazır bulunduğu seminer, TMO memurlarından Serap Polat’ın sinevizyon eşliğinde sunumuyla devam etti.
Türkiye’de ekmek israfına dikkat çeken Serap Polat, sunumunda, şunlara değindi:
“Ülkemizde açlık sorunu olmasa da, dünyada birçok ülkede insanların açlık yüzünden öldüğü hepimizin malumudur. 2013 yılında fırınlarda ürettiğimiz ekmeği satışa çıkarmadan yüzde 3,1’ni israf etmekteyiz. Türkiye’de şuan günlük üretilen 101 milyon ekmeğin, 95 milyonu tüketildiği, 6 milyon ekmeğin günlük olarak israf edildiği görülmektedir. En büyük israf, öğrenci, personel yemekhaneleri ile oteller ve lokantalarda gerçekleşmektedir.”
Editör: Haber Merkezi