Kahramanmaraş'ta iş kazası sonucu felç olan 32 yaşındaki Harun Doğan, dört yıllık hukuk mücadelesinin ardından 550 bin TL tazminat kazandı.
Bu konuları düzenleyen yeni kanunun hem işçi hem de işveren için hayati önem taşıdığını belirten Doğan'ın avukatı Mustafa Akmansoy, "Tazminat, geriye dönük yasal faiz ve mahkeme giderleriyle yaklaşık 950 bin lirayı bulacak. Harun Bey'in davasında, yeni yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın ne kadar ehemmiyetli olduğunu, işçi ve işverenler görmüş oldu. Türkiye'de bu kadar yüksek miktarda verilen bir tazminat yok." dedi.
Memleketi Gaziantep'ten 2000 yılında Kahramanmaraş'a gelen Doğan, 2005'te bir tekstil fabrikasında depo görevlisi olarak işe başladı. 2007 Haziran ayında, depo kapısının altında kalarak Belden aşağısı tutmayacak şekilde yaralandı. Yük indiren bir kamyonun, güvenlik önlemleri alınmayan ve iki tekerlek üzerinde hareket eden raylı demir kapıya çarpması sonucu 500 kiloluk demir yığınının altında kalan Doğan, üç ay tedavi görmesine rağmen felç oldu. Kapının devrilmesine sebep olduğu öne sürülen kamyon şoförü ve fabrika müdürü hakkında, taksirle yaralamaya sebep olma suçundan dava açıldı. Kahramanmaraş 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada şoför 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, cezası ertelendi. Fabrika müdürününse 5 ay süreyle müdürlük yapmaktan alıkonulmasına karar verildi.
Kazadan sonra midesi patlayan, kalın ve ince bağırsaklarında yırtılma meydana gelen Harun Doğan'ın beline, üst üste geçirdiği iki ameliyatın ardından platin takıldı. Belden aşağısı tutmaz olan Doğan, bilirkişiden yüzde 100 iş görmez raporu aldı ve iki yıl boyunca fabrika yönetimiyle uzlaşma yolu aradı. SGK'den malulen emekli olan ancak işvereniyle uzlaşamayan Doğan, 2009 yılında Kahramanmaraş İş Mahkemesi'ne müracaat etti. İş kazası sonucu uğradığı işgücü kaybı sebebiyle çalışamayacağını belirterek, zararının tazmin edilmesini talep etti. 2013 Şubat ayında sonuçlanan davada mahkeme, fabrika sahibinin Doğan'a 475 bin TL maddi ve 75 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.
KAZANDIĞI TAZMİNATLA DERNEK KURACAK
Doktorların bir daha ayağa kalkamayacağını söylediğini belirten Doğan, her şeye rağmen umudunu yitirmediğini dile getirdi. Alacağı tazminatla trafik ve iş kazalarında sakat kalanlar için bir dernek kuracağını belirterek, "Bu parayla tedavi olmanın yollarını arayacağım. Belki bir umut varsa çaresine bakacağız. Sonra da benim gibi iş ve trafik kazalarında sakatlanarak mağdur olanlar için bir dernek kurmayı düşünüyorum." dedi.
EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ EŞİ
Ziyaret Mahallesi'ndeki evinde yatağa bağlı halde yaşamını sürdüren Harun Doğan'ın en büyük destekçisi ise 13 yıllık hayat arkadaşı Selver Doğan. Bütün ihtiyaçlarını büyük bir özveriyle karşılayan Selver Hanım, eşinin yanından ayrılmıyor. Kazanın ardından sıkıntılı günler geçirdikleri kaydeden Doğan, yaşananları şöyle özetliyor: "Harun'un kaza haberiyle adeta yıkıldık. O zamanlar küçük kızım 6 aylıktı. Bugün tazminat davasını kazandık ama ben buna sevinemiyorum. Keşke o kaza olmasaydı, biz de para almasaydık."
 
Editör: Haber Merkezi