Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 3 Ocak’ta imzalanan Afşin-Elbistan Havzası’nda Enerji Üretimi anlaşmasının ardından, 12 milyar dolarlık enerji yatırımının yol haritası belli oldu. BAE’nin ulusal enerji şirketi olan TAQA, ilk santral olan C Termik Santralini 1 Ocak 2019 tarihinde devreye alacak, son santral olan G Termik Santrali ise 1 Ocak 2030 tarihinde enerji üretimine başlayacak.
           3 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Birleşik Arap Emirliği arasında Afşin-Elbistan havzası için ön anlaşma imzalanırken, aynı tarihte Birleşik Arap Emirliği devlet şirketi TAQA İle EÜAŞ arasında Afşin-Elbistan havzası B, C, D, E, G sahalarının geliştirilmesi ile ilgili ön anlaşma imzalandı. 
Halen Enerji Bakanlığı ve TAQA arasında Hükümetler Arası ana anlaşmanın görüşmeleri devam ederken, alaşma metni hazırlandıktan sonra Enerji Bakanlığı tarafından TBMM'ye gönderilerek meclis kararı alınacak. Bu işlemlerin Haziran ayı sonuna kadar bitirilmesi öngörülüyor.
Yüzde 65 hissesi TAQA’ya, yüzde 35 hissesi EÜAŞ'a ait olmak üzere bir ortak şirket kurulacak. EÜAŞ, yüzde 35 hissesi karşılığı olmak üzere B Termik Santralini ortak şirkete devredecek. Devirden sonra santralin işletmeciliği bu ortak şirket tarafından yapılacak.
Yol haritasına göre, Afşin-Elbistan bölgesinde yapılacak olan enerji yatırımları ve bu yatırımların tamamlanma tarihleri şöyle öngörülüyor:
“Ortak şirket C, D, E, G sahalarındaki mevcut kömürü üretebilmek için kömür sahalarında açık maden işletmeciliği yapacak ve her bir saha için termik santral kuracaktır. Maden sahalarının ve termik santralin tüm yatırım giderleri TAQA tarafından karşılanacaktır. Sahaların ve termik santrallerin işletmeye alınış tarihleri aşağıda verildiği şekilde öngörülmektedir. C santrali 1 Ocak 2019, D santrali 1 Ocak 2021, E santrali 1 Ocak 2025 ve G santrali 1 Ocak 2030.
C sahasının ve termik santralinin kurulabilmesi için gerekli fizibilite çalışmalarına Şubat 2013 tarihinden itibaren başlanmış olup, kömür sahasının fizibilitesi RWE tarafından, termik santralinin fizibilitesi FICHTNER tarafından hazırlanmaktadır. Ağustos ayı içerisinde maden sahası fizibilitesinin tamamlanması öngörülmektedir. Fizibilite sonrasında RWE'nin müşavirliği ile ocakta kullanılacak döner kepçeli ekskavatör, dökücü, bant yolları, yardımcı iş makineleri ve diğer gerekli alt ihaleleri için teknik şartnameleri hazırlanarak Uluslararası ihaleye çıkılacaktır. 2014 senesinin Mayıs ayına kadar tüm bu ihalelerin tamamlanarak yapımcı firmalarla anlaşma yapılması öngörülmektedir. 2014 senesinin ortalarından itibaren sahada istimlak, Hurman derivasyonu ve susuzlaştırma çalışmalarına başlanacaktır. Öngörülecek ilk çukur dekapajı ve sahada ana iş makinelerinin montajına, yapılan anlaşmalar doğrultusunda 2015 senesi içerisinde başlanacaktır. Kömür üretim faaliyetine 2018 senesinin 4. çeyreğinde başlanması öngörülmektedir.
Santralin soğutma suyunun sağlanabilmesi için Karakuz barajının inşaatı Hükümetler Arası Protokol'de yer almıştır. Karakuz barajından itibaren yapılacak Hurman derivasyon kanalı maden sahalarını Hurman nehri etkisinden kurtaracak olup, kömür işletme faaliyeti sonrasında tarım alanı olarak rekültîve edilecek tüm sahanın sulama projesi için büyük katkı sağlayacaktır.
Bakraç kasabası içerisindeki ve Bakraç'ın güney doğusunda yer alan höyüklerin ilgili birimlerce araştırılarak kaldırılması Hükümetler Arası Protokol'de yer almakta olup, araştırma masrafları TAQA tarafından karşılanacaktır. Bu şekilde D sahası altındaki kömür rezervlerinin de ülke ekonomisine katkısı sağlanmış olacaktır. Yatırım süresinde yerli imalatlara azami şekilde yer verilmeye çalışılacaktır. Bu projelerde çalışacak olan teknik ve idari üst seviye elemanlarının en az yüzde 90'ının Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olması Hükümetler Arası Protokol'de yer almaktadır.”
 
Editör: Haber Merkezi