Kahramanmaraş Stratejik Düşünceler Topluluğu tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Sütçü İmam olayı ve kurtuluş mücadelesini anlatan sinevizyon gösterileri izletildi.
Duygusal anların yaşandığı gecede konuşan Stratejik Düşünceler Topluluğu Başkanı Dr. Gökhan Gökşen, Kahramanmaraşlının 93 yıl sonra bile ecdadını unutmadığını ve Sütçü İmam ruhu ile bir araya geldiğini söyledi. Sütçü İmam’ın 31 Ekim 1919’da, binlerce yıllık tarihe sahip bir millet adına, kendini medeni zanneden başka bir millete hak ettiği cevabı verdiğini kaydeden Gökşen, şöyle konuştu:
“Yaptığımız bu çalışmalarda ecdadımızın o ruhunu yaşıyoruz. İşte o ruh her neyse bugün bizi bir kardeşler topluluğu olarak bir arada tutuyor. Biz bu ruhu taşıdığımız sürece tek yürek tek millet olabiliriz. Bu millet esaret altında dahi namusunu koruyacak evlatlarını bağrından çıkardı ve çıkartmaya devam edecektir. Hatırlayın 12 Şubat 1920’de ne TBMM vardı, ne cumhuriyet kurulmuştu ve Osmanlı’da esaret altındaydı. Ama o gün Kahramanmaraş istiklalin başkenti olarak özgürce yaşanılan tek toprak oldu. Ecdadımız özgürce yaşayarak ölmeyi tercih etti.”
Sütçü İmam Olayı’nın dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın bir kahramanlık destanı olduğunu anımsatan Gökşen, “Sütçü İmam o kurşunu sıkarken bir saniye sonra ne olacağını bilmiyordu. Belki Çakmakçı Sait gibi şehit olacaktı. Ama yapması gerekeni yaptı ve Türk’ün namusuna uzanan eli kırdı.” diye konuştu.
93 yıl önce Ermeniler eliyle Maraş’ta oynanan oyunun bugün başka bir versiyonunun doğu ve güneydoğuda sahnelendiğini ifade eden Gökşen, artık bu oyunlara gelinmemesi gerektiğini belirtti. Sütçü İmam ruhuyla her zaman bir ve beraber olunması gerektiğini işaret eden Gökşen, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu gün bakıyoruz güneydoğuya. Aynı topraklarda yetişmiş insanlar, binlerce kilometre uzaktan gelen insanlar tarafından kandırılarak dağa çıkmakta ve kendi insanına kurşun sıkmaktalar. Tanıdık geliyor bu. Çünkü 31 Ekim’de aynı hayasızlığı Ermeniler yapmıştı. Ermenilerde Osmanlı’nın tebasıydı. Artık bunlara fırsat vermeyelim. El ele verelim, ayrılıkları bırakalım. Hep birlikte bizden sonra gelecek nesillere tıpkı ecdadımız gibi bir eser bırakalım. Bu ruh inanıyorum ki her yürekte var. Saflığımızı, dürüstlüğümüzü hiçbir dünyevi şeye satmayalım bir ve beraber olalım.”
Daha sonra, üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan Sütçü İmam Olayı tiyatro oyunu sahnelendi. Sütçü İmam’ın torunlarının röportajlarının da izletildiği etkinlik birliktelik mesajlarıyla son buldu.
Editör: Haber Merkezi