Türkiye'nin en modern ve en yüksek kapasiteye sahip termik santrallerinden biri olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin II. Ünitesi’ndeki yangının yol açtığı hasarın giderilmesi ihalesine katılacak firmalar özel bir toplantı ile bilgilendirildi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin II. Ünitesindeki Şubat 2013’te meydana gelen yangının yol açtığı hasarın giderilmesi amacıyla bir süredir yürüttüğü rehabilitasyon çalışmalarını ihale aşamasına getirdi. EÜAŞ Özelleştirme ve Santraller Takip Daire Başkanlığı tarafından bu kapsamda 29 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenecek ihale öncesinde iş kapsamı ve süreçle ilgili olarak ihaleye katılacak firmaların temsilcilerinin yer aldığı bir toplantı düzenlendi. TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, slayt ve sinevizyon gösterisi eşliğinde II. Ünite’nin yangın sonrası son durumu ve hasarın boyutlarına ilişkin kapsamlı bilgiler aktarıldı.
Özelleştirme ve Santraller Takip Daire Başkanı Ercan Atlılar, Katı Yakıtlı Santraller İşletme Bakım ve Rehabilitasyon Müdürü Okşan Bahtiyar, Afşin-Elbistan B Termik Santralı İşletme Müdürü Mustafa Has ve ilgili başkanlık ile İşletme Müdürlüğü personelinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya firmalar tarafından geniş çaplı katılım sağlandı.
Hasarın giderilmesi için 600 gün süre tanınacak
B Termik Santrali’nde 17 Şubat 2013 günü bakıma alınan II. Ünitesinde 50 No’lu toz kömür tutucusunun bunkerindeki kömürün nakli yapıldığı sırada kömürün tutuşmasından dolayı yangın çıkmıştı. Yangına çıktığı andan itibaren müdahale edildi ancak bu müdahale yeterli gelmedi. Ortamda mevcut olan izolasyon ve kabloların tutuşması yangının büyümesine neden oldu.  Büyüyen yangın diğer üniteleri tehdit etti. Santralin yangın söndürme ekibi olaya müdahale etti. Yangının hidrojen dolu depolara sirayet etmemesi için büyük gayret sarf edildi. Santralin çelik konstrüksiyonunda büyük hasar meydana geldi. Yangın işçilerin müdahalesi sonucunda hidrojen gazı bulunan jeneratöre sıçramadan söndürülürken, 2 numaralı tribünde meydana gelen arıza nedeniyle elektrik üretimi durdu.
Aradan geçen 2 yıllık süre içerisinde ise ihale aşamasına gelindi. 8 Nisan 2014’te yayınlanan ihalede, işin bitirilmesi için isteklilere 600 gün süre tanınacak. Tribün arızasının giderilmesini öngören ihale Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde yapılacak. Verilecek teklifler 120 gün geçerli olacak. İhaleye katılacak firmaların yeterlilikleri ise EÜAŞ tarafından yapılacak.
Editör: Haber Merkezi