Afşin İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Öner, büyükbaş hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması gerektiğini kaydetti.
 
Afşin İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Öner, yazılı bir açıklama yaparak 5996 sayılı kanuna göre büyükbaş hayvan sahiplerinin 13 Aralık 2010 tarihine kadar hayvanlarına küpe taktırıp kayıt altına aldırması gerektiğini, aksi taktirde 500 TL idari para cezası uygulanacağını belirtti.
 
Büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen hayvan sahiplerine para cezası kesilecek. 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre hayvanlarını küpeletmeyenler hakkında idari para cezası uygulanacak.
Kanun hakkında yazılı bir açıklama yapan Afşin İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Öner açıklamasında hayvan sahiplerini uyardı. Öner, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Avrupa Birliği’ne giriş süreci içinde 12. faslın açılmasının gereklerinden biri olarak 01.07.2010 tarihinde hayvanların doğumundan itibaren 20 gün içinde küpelenerek kayıt altına alınması “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” ile zorunlu hale getirilmişti. Ancak bu süre içinde hayvanlarını kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerle ilgili idari para cezası uygulanacağına ilişkin herhangi bir hüküm getirilmemişti.
AB uyum yasaları çerçevesinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çıkarılmış; bu kanunun 7. Maddesinde belirtilen şartları yerine getirmeyenlerle ilgili aynı kanunun 36. Maddesinin e) bendi gereğince 500 TL idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen ve kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için, 26.11.2010 tarihli Makam Oluru’na istinaden işletmelerinde bulunan her yaş ve cinsteki büyükbaş hayvanların 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yürürlüğe girinceye kadar, yan, 13.12.2010 tarihine kadar küpelenmesi ve Türkvet sistemine kaydedilmesi sağlanacaktır.”
Editör: Haber Merkezi