Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak, Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle sevk edilecek hayvanlar ile ilgili uyarılarda bulundu.
Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte artan hayvan hareketlerinin salgın ve bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini bildirerek, birtakım önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini duyurdu.
Hayvanların şap hastalığına karşı tedavi ettirilmesi gerektiğini belirten İlçe Tarım Müdürlüğü, küpesi takılmayan hayvanların satışına izin verilmeyeceğini kaydetti.
Afşin İşçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ibarelere yer verildi:
“Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple, kurbanlık hayvan nakliyeleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususların hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza duyurulmasında fayda görülmüştür. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya İlçe Tarım Müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Ayrıca Trakya Bölgesi’ne kurbanlık amaçlı canlı hayvan sevki Şap Hastalığı ile mücadele kapsamında yapılmayacaktır. Konu hakkında ihmali bulunanlara ve kaçak yollarla sevkıyat yapmaya çalışan üreticilere yasal işlem yapılacaktır.
Sev edilecek ya da hayvan pazarında satılacak büyükbaş hayvanlara ve küçükbaş hayvanların en fazla 6 ay, en az 15 gün önceden Şap Aşısı uygulanmış olması ayrıca, hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı yokken ilgili yönetmeliğin 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi nedeniyle zorunlu hale gelmiştir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi,pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır.
Kaçak sevk durumlarında ise 3285 sayılı kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 47. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil sahiplerine 572 ile 5 bin 723 TL arasında değişen idari para cezası verilecektir.”